Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Karlsson svarar på kritiken från SD-topparna

Publicerad 2015-11-27

”Drängstugeperson” och maktfullkomlig.

SD:s gruppledare Mattis Karlsson har fått utstå hård intern kritik under det senaste året.

– Det finns säkert anledning att vara självkritisk, men att vara drängestugeperson och diktator i en och samma person går inte ihop, säger han.

Hanna Wigh, ledamot i SD:s partistyrelse, skräder inte orden när hon beskriver läget i sitt parti i en intervju med Aftonbladet.

– Det kanske inte är maktfullkomligt och odemokratiskt i dagsläget, men det är helt klart åt det hållet vi rör oss, säger hon.

SD:s vice partiledare Jonas Åkerlund har i interna mejl, som tidningen Expressen har publicerat, bland annat skrivit:

"DK (Drängstuge-Karlsson, reds anm) kör ju det gamla Stalintricket och hävdar att han enbart gör det som Jimmie önskar/hade önskat. Tricket funkar bra i den inte alltför imponerande församling som PS (partistyrelsen, reds anm) utgör.”

Karlsson självkritisk

Mattias Karlsson säger till Aftonbladet att han har anledning att vara självkritisk.

– Det har funnits för lite tid för förankring av vissa beslut eftersom jag under en period var både gruppledare och ställföreträdande partiledare under Jimmies sjukskrivning. Men jag vill påpeka att jag inte har fattat några beslut själv. Det har alltid gjorts av olika partiorgan.

Men han känner ändå att han har starkt stöd i partiet.

– Det är förvånansvärt stabilt med tanke på vilka drastiska åtgärder vi har vidtagit för att visa var vi står värdegrundsmässigt. Majoriteten står bakom kontroversiella beslut som det gällande ungdomsförbundet, säger han.

Precis som partiledaren Åkesson säger han att schismer alltid kommer att uppstå.

– Vill man ha vänner ska man gå med i en förening. Vill man ha ovänner ska man sätta sig i ledning för en förening, säger Mattias Karlsson.