Ett sommar som håller högsta klass

Publicerad 2013-07-04

Från Sundsvall till Manhattan, London och Fjärran Östern.

I Peter Schéles liv har musiken och resandet spelat första fiolen – i skön harmoni.

Med klassisk musik och dråpliga historier levererade han ett Sommar av högsta klass.

Peter Schéle

Peter Schéle – vem har hört talas om honom förut?

Han var onekligen en ny och underhållande bekantskap i Sommar.

Faktiskt en av mina absoluta favoriter.

Den som någon gång besökt Stockholms konserthus har säkert hört den välmodulerade rösten förut - det var den som uppmanade oss att stänga av mobiltelefonen före konserterna.

Det är lite komiskt, eftersom Peter Schéle själv skaffade sin första mobil när han blev pensionär – och fortfarande kånkar runt på en bärbar skrivmaskin av märket Olympia Splendid.

Bara det gör att han sticker ut. Den enda andra människa jag stött på som fortfarande använder skrivmaskin är Jan Guillou.

Men att Peter Schéle, denne glade gamäng, har många andra ess i rockärmen råder ingen tvekan om.

I 27 år har han jobbat som programredaktör och marknadschef för konserthusen i Göteborg och Stockholm – och hans första Sommar präglas förstås av detta.

Som på ett bananskal har han glidit runt i världen – och tycks ha vänner i alla väderstreck.

Han är en lysande berättare och har hur många dråpliga historier som helst på lager.

Som när han på en galamiddag i New York, mitt emot Meryl Streep, frågar mannen bredvid sig vad han sysslar med – och får veta att han är skådespelare och heter Alec Baldwin.

Eller när han en gång, i datorns begynnelse, på fullt allvar trodde att email hette he-mail och var en kommunikationsform för homosexuella.

Det är oslagbart.

Lika underhållande är hans berättelse om sin omvända klassresa, från pappa sågverksdirektörens "slott" i Sundsvall till tvåan i Göteborg.

Peter Schéles beskrivning av sin farfar, som alltid gick klädd i jaquette, och barndomens campingsemestrar i tält – med hembiträde och allt - förgyllde verkligen min sommar i dag.