Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Grekerna i uppror: ”Nej till fjärde riket”

Publicerad 2012-10-10

Tysklands förbundskanslers besök i Aten möttes av vilda protester

Angela Merkels första ­besök i Grekland sedan ­eurokrisen bröt ut urartade i vilda kravaller.

Förbundskanslern möttes av brinnande svastikor, 7 000 poliser och tårgas.

– Historien skrivs av de upproriska, skanderade massorna i protest mot landets sparåtgärder.

För första gången på fem år besökte Tysklands förbundskansler Angela Merkel i går Grekland och möttes av ett Aten i uppror. Protesterna mot svångremmen som dragits åt kring landets ekonomi var till en början lugna. Men medan Merkels delegation mötte premiärministern Antonis Samaras urartade de i kravaller mellan 7 000 poliser och runt 10 000 demonstranter.

Brinnande flaggor

Förbundskanslern tvingades utstå personliga påhopp och nazihånades av massorna.

– Hon kom för att säga att vi måste svälja mer åtgärder. Det är oacceptabelt, hon har ingen aning alls om vad grekerna går igenom, säger ­demonstranten Lakis Papazoglou på Syntagmatorget till Financial Times.

Bland brinnande svastiskaprydda flaggor och greker i tyska militäruniformer sköt grekisk kravallpolis tårgas och chockgranater mot de demonstranter som försökte bryta sig genom polisens barriärer. Helikoptrar surrade över landets huvudstad. Grekland förbereder sig samtidigt på att spara ytter­ligare 112 miljarder kronor för att få mer krisbidrag, skriver BBC.

”Folket blöder”

Många greker skyller på Tyskland för de hårda åtstramningarna som landet tvingas utstå för att ta del av euroländernas krispaket. Tyskland står för största del­en av pengarna i räddningspaket. På banderoller syntes slagord som ”Nej till fjärde riket” och grekerna beskriver att de används som ”försökskaniner i krisen”, skriver BBC.

– Det grekiska folket blöder just nu men de är fast beslutna att vinna kampen om konkurrenskraft, säger premiärminister Samaras enligt BBC.

Han sa också att landet ska fullfölja sina åtaganden för att ta sig ur krisen med ­euron i behåll.

Kräver mer åtgärder

Merkel uppmärksammade att många greker lider i kris­ens spår men att det var nödvändigt för kommande generationers ekonomiska välstånd.

– Mycket har gjorts men det kommer att krävas ännu mer, och Tyskland och Grekland kommer att ha ett nära samarbete med det här, säger Merkel enligt BBC.