Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ingrid, Inger

Ahmad, 15, hämtades från BUP – utvisades

Publicerad 2013-05-21

Ahmad, 15, var tvångsintagen på barn- och ungdomspsykiatrin i Jönköping sedan tre veckor.

Då hämtades han av polis – och 15-åringen från Afghanistan skickades till Italien.

– Jag vaknade av att det stod fyra poliser vid min säng, två på varje sida. De lyfte upp mig och bar ut mig till en väntande ambulans, säger Ahmed till Ekot.

Han hade fått lämna familjen i Afghanistan då hans mamma hoppades att han skulle kunna få ett bättre liv i Europa. Efter en lång resa hamnade 15-årige Ahmad i Italien och kunde senare ta sig till Sverige.

Den 22 mars förra året kom han och hamnade i småländska Flisby.

– Första gången jag träffade honom sa han att ”det enda jag vill är att stanna här”, säger gymnasieläraren Sofia Rosenquist i boken De förlorade barnen, där ett kapitel tillägnas Ahmads öde.

Hämtades på BUP

Men då Ahmad först kom till Rom så beslutades att han skulle skickas tillbaka dit där han skulle få sin asylprövning.

Beskedet gjorde att Ahmad blev så dålig att man på barn- och ungdomspsyket i Jönköping beslutade att han skulle tvångsvårdas. Han vårdades i nästan tre veckor, en period han inte minns mycket av.

– Jag fick tabletter och sov mest hela tiden, säger han i en intervju med Ekot.

Men den 9 november fick det ett abrupt slut när polisen hämtade honom och han sattes på ett flygplan till Rom.

Gränspolisen i Jönköping hämtade Ahmad på BUP, men uppger att man gjorde det med sjukvårdens medgivande.

– Det finns ingen polismyndighet som hämtar någon om det finns vårdbehov kvar. Vi håller dialog med sjukvården och när de anser att personen är färdigbehandlad så skrivs de ut, säger Peter Åberg, chef för gränspolissektion i Jönköping.

Katia Wagner och Jens Mikkelsen är författarna bakom boken där Ahmads historia uppmärksammades och de träffade honom av en slump vid ett härbärge i Rom. 15-åringen berättade att han till stor del levt på gatan sedan han tvingades tillbaka till Italien.

– Man kan ju fundera över hur resonerar när man genomför transporten och han går från tvångsvård till att bo på gatan på bara några dagar. När vi träffade honom i Rom var han väldigt omskakad och i dåligt skick. Han verkade förvirrad och labil, säger Katia Wagner.

Vill se regelverk

Någon gemensam praxis om lämpligheten att hämta barn från BUP finns inte, men i till exempel Malmö skulle det vara otänkbart. I boken De förlorade barnen uppger överläkaren Björn Axel Johansson att han flera gånger stoppat gränspolisens försök att göra överenskommelser med BUP-kliniken i Malmö.

Överläkare Lars Joelsson är chef för BUP i Strömstad och ordförande i Föreningen för barn- och ungdomspsykiatri, och han vill att regelverket ses över.

– Jag har svårt att se att det skulle vara polisen skulle komma in och hämta någon. Jag tror att vi måste ta upp den diskussionen, så att vi får ett gemensamt förhållningssätt, säger han till Ekot.

Aftonbladet har utan framgång sökt Marit Gustafsson, överläkare och verksamhetschef på BUP i Jönköping.

För Ahmad ser livet lite ljusare ut nu då han har kunnat ta sig tillbaka till Sverige, och Katia Wagner och Jens Mikkelsen har under måndagen fått besked om att Migrationsverket omprövat sitt beslut och att han nu kommer att få sin asylprövning här.