Esmeralda tillbaka – efter år på rymmen

Publicerad 2011-12-19

Katten Esmeralda försvann från Norrtälje och hittades 3,5 år senare i Bålsta. Från vänster: kattens ägare Amelie Segerström, 8 år, och hennes mamma Linda Janke, 35. Längst till höger står Caroline Sundén som hittade Esmeralda.

Katten Esmeralda försvann spårlöst för över tre år sedan.

I går hittades hon – nu har hon återförenats med sin familj.

– Tårarna bara rann, säger ägaren Linda Janke. 

För ett par veckor sedan såg Caroline Sundén, 22, en katt utanför hemmet i Bålsta söder om Uppsala. Den var svanslös och skygg, men såg ut att vilja komma in.

Tog hjälp av polisen

Katten blev rädd för en hund och stack i väg – i går morse upptäcktes den igen hos Caroline Sundén av hennes kompis Anna Sundström, 19.

– Hon lyckades ta in henne och vi såg att hon var ID-märkt i örat, säger Caroline Sundén.

En registerslagning visade att märkningen var gjord 2002 och att inga kontaktuppgifter till ägarna fanns. Då vände sig väninnorna till polisen.

”Jag grät som ett barn”

– Han vi pratade med var så himla hjälpsam och fruktansvärt engagerad, säger Caroline Sundén.

En timme senare hade hon fått numret till ägaren – som både hunnit byta efternamn och adress – och ringde henne.

I andra änden fanns Linda Janke, 35, i Nacka.

– När jag fick veta att hon inte hade någon svans visste jag att det var Esmeralda. Då kom tårarna, jag grät som ett barn, säger hon.

Tillsammans med sin dotter Amelie, 8, åkte hon direkt till Caroline Sundén för att återförenas med Esmeralda, som hunnit bli tolv år gammal.

Försvann för 3,5 år sedan

Nu är Esmeralda tillbaka hos sin familj. 

– Hon verkar känna igen oss. Hon är så glad och rullar runt, det är helt fantastiskt. Hon är väldigt efterlängtad och saknad. Jag är så otroligt glad, säger Linda Janke, som hyllar Caroline Sundén som en superhjälte och är tacksam för polisens hjälp.

Esmeralda försvann för 3,5 år sedan när hon var med Linda Jankes föräldrar på deras sommarställe i Norrtälje. Familjen satte upp lappar och letade varje kväll i flera månader.

Verkar må bra

– Hon var puts väck. Vi tänkte mycket på henne och undrade vad som hänt, det har vi pratat om i flera år. Det har varit väldigt jobbigt, säger Linda Janke.

Ingen vet var Esmeralda varit under de år hon varit borta från sin familj eller hur hon kom till Bålsta, nästan tio mil från Norrtälje. Hon ser välmående ut, men ska undersökas av en veterinär.

Caroline Sundén är glad att hon kunde återförena Esmeralda med familjen.

– Tanken på att de får fira jul ihop efter tre år är så fin. Men polisen ska ha all ära, hade inte han varit så engagerad så hade jag aldrig hittat hennes ägare, säger hon.