Myndighet förfalskade offentliga handlingar

Publicerad 2012-08-31

Experten: Ett brott som är oerhört korkat

När tidningen Dagens Medicin begärde ut handlingar från Centrala etikprövningsnämnden, bestämde sig tillsynsmyndigheten för att snygga till sina beslut.

Man klippte och klistrade.

–  Vi ville göra så att besluten såg riktiga ut, det var en ren administrativ åtgärd, säger den vikarierande kanslisamordnaren Ulrika Holmgren till tidningen.

Centrala etikprövningsnämnden bedriver bland annat tillsyn på forskningsprojekt i Sverige.

Men på senare år har vissa ärenden lagts på hög och först i sommar fattades beslut. Men besluten bakdaterades.

Klippte och klistrade

När en reporter vid tidningen Dagens Medicin sedan begärde ut kopior på besluten, upptäckte personal på myndigheten att de bakdaterade besluten var skrivna på papper som var daterade med myndighetens nya adress.

Då bestämde de sig för att vara en smula kreativa och snyggade till originalhandlingarna innan journalisten fick ta del av dem.

Man klippte bort den nya adressen och den gamla klistrades in längst ned på sidan. Sedan kopierades dokumentet på nytt för att se ut som en originalhandling.

"Slarv"

Först la inte reportern Mia Wärngård märke till att dokumenten inte stämde.

– Sedan fick jag veta att de var klippta och klistrade, för att dateringen på besluten inte stämde överens med den adress som myndigheten hade vid tidpunkten för dateringen. Att klippa sönder en offentlig originalhandling och ändra den tycker jag inte är okej, säger Mia Wärngård till Ekot.

Johan Munck, ordförande för CEPN, uppger till Dagens Medicin att besluten i tillsynsärendena inte är efterdaterade.

– Beslut har fattats. Men det har varit slarvigt, det kan jag hålla med om.  Då har man valt att i efterhand göra så att det ser snyggt ut.

Ett korkat brott

Ingrid Helmius, doktor i offentlig rätt vid Uppsala universitet, säger till Ekot att myndigheten gjort sig skyldig till urkundsförfalskning.

– För det första är det faktiskt ett brott. För det andra är det oerhört korkat. Först gör man ett dåligt jobb och sedan försöker man skyla över det genom att göra förfalskningar. Det är ju direkt pinsamt, säger Ingrid Helmius till Ekot.