Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Drev eget Systembolag hemma

Publicerad 2012-06-09

Paret misstänks ha langat 13 000 liter öl till ungdomar

”Man kunde komma dit nästan när som helst och handla”, säger en man om paret som misstänks ha drivit ett eget Systembolag hemma.

Tipsen började strömma in till polisen i våras.

Vid tillslaget hos paret i Braås, som är i 60-årsåldern, hittade polisen hundratals liter sprit och öl.

– De misstänks ha sålt alkoholen till ungdomar under flera år, säger Peter Tagesson, inre befäl vid Växjöpolisen.

Efter ett par veckors spaning ertappade polisen en 16-årig pojke med nyinköpt starksprit i ryggsäcken utanför parets bostad. Vid husrannsakan fann polisen sedan 450 liter vin, starköl och sprit.

Åklagare Tommy Sköld uppger för Smålandsposten att försäljningen bedrivits yrkesmässigt.

Mannen, som är i 65-årsåldern, och hans fru har nu åtalats för grov olovlig försäljning av alkoholdrycker och olovligt innehav av alkoholdrycker.

Enligt åtalet handlar det om drygt 1 700 langningstillfällen. En stor del av kundkretsen har varit ungdomar, de yngsta bara 15 år gamla.

13 000 liter öl

Totalt misstänks paret ha sålt omkring 13 000 liter öl och 500 liter sprit.

– Under utredningens gång har man analyserat kvitton och färjebiljetter, intervjuat köpare och tillsammans med spaningen kommit fram till de här mängderna, säger Peter Tagesson, inre befäl vid Växjöpolisen.

Mannen, som sitter häktad sedan slutet av april, åtalas också för smuggling. Han har erkänt de faktiska omständigheterna, men säger att langningen bara pågick under ett par månader innan tillslaget. Hustrun nekar till alla anklagelser och släpptes från häktet i maj.

En köpare som förhörts av polisen berättar för Smålandsposten att han köpt alkohol av paret vid cirka 900 tillfällen under de senaste fyra åren.

– Man kan komma dit och handla nästan när som helst. I bland var jag där redan klockan 05-06 på morgonen, säger han.

Tjänat stora pengar

Flera personer vittnar dock om att försäljningen pågått betydligt längre än de fem år åtalet omfattar. En köpare har sagt att han handlat alkohol av såväl mannen som kvinnan vid omkring fem tillfällen per år sedan slutet av 1990-talet.

– Det ligger tyvärr stora pengar i den här typen av verksamhet. Vi brukar ha ett par liknande ärenden varje år bara i lilla Kronoberg, säger Peter Tagesson.

Åklagaren kräver att domstolen tar 215 000 kronor från paret, vilket beräknas vara nettovinsten av den illegala försäljningen.

Rättegången inleds den 19 juni i Växjö tingsrätt.