Prinsessans hemliga jobb

Publicerad 2012-05-26

Svårt att få insyn i Madeleines arbete: ’Vi ser ju hur hårt hon sliter varje dag’

NEW YORK. De vill inte ta emot besök.

Och svarar sällan i telefon.

Välgörenhetsorganisationen Childhood i New York är hemlighetsfull – men tar samtidigt emot miljontals kronor från det svenska näringslivet varje år.

Här arbetar prinsessan Madeleine med sexuellt utsatta barn, mitt bland Hollywoodstjärnor och papparazzofotografer.

– Ingen dag är likadan på kontoret, berättar prinsessan för Aftonbladet.

Anna De Geer.

Prinsessan vad, sa du? Från Sverige?

Amy, som möter upp i hjälporganisationen Northside Centers reception i östra Harlem, ser förvånad ut.

– Jag har tyvärr ingen aning om vem Madeleine är, men du får tacka så mycket för hennes stöd. Vi behöver alla pengar vi kan få, säger hon.

Northside Center arbetar i huvudsak med att stödja sexuellt utsatta barn. Ett av deras projekt finansieras av drottning Silvias välgörenhetsorganisation Childhood och i början av november förra året fick förskolebarnen besök av prinsessan Madeleine.

– Jag förstår, ni är här för att kolla vad som hänt sedan sist, säger Amy och lovar att någon ska ringa upp.

Men någon ringer aldrig. Och svarar inte heller när vi ringer tillbaka. Proceduren upprepar sig på flera av New Yorks Childhood-stödda projekt.

– Det är många journalister som hör av sig till dem som Madeleine varit och hälsat på, så de kan nog vara lite brända, förklarar Childhoods tillförordnad generalsekreterare Anna De Geer senare.

Organisationen har totalt 18 anställda, tre av dem sitter på kontoret i New York. Ingen svarar i telefonen, och när vi besöker den jättelika

tegelbyggnaden på Madison Avenue möts vi av misstänksamma ögon redan i lobbyn. Portvakten, med stora diamantringar på fingrarna, är glad och skojar tills han frågat vart vi kommer ifrån.

– Om ni inte har avtalat möte kan jag inte hjälpa er, säger han snabbt och vänder ryggen till.

I en skyskrapa nära Times Square hittar vi till slut Marianna Tu på Peer Health Exchange, en organisation där unga volontärer utbildar jämngamla studenter i hälsofrågor.

– Jag har aldrig träffat prinsessan själv, men jag vill gärna göra

det. Childhood är enormt engagerade i vårt arbete och deras bidrag är viktigt för oss, säger hon.

World Childhood Foundation är drottning Silvias initiativ i kampen för utsatta barn och startades 1999. Organisationen består av fyra stiftelser med säte i Sverige, Tyskland, Brasilien och USA. De tre förstnämnda går lätt att koppla till drottningen och hennes bakgrund, men USA?

– Vi har mycket att lära av amerikanarna, speciellt när det gäller olika behandlingsmetoder. Men att vi finns där beror också på att många amerikanska företag och privatpersoner är intresserade av att skänka pengar till oss, säger Anna De Geer.

Childhoods svenska stiftelse samlar in omkring 30 miljoner kronor varje år. Förra året fick, jämförelsevis, Rädda Barnen in 440 miljoner kronor. SOS Barnbyar samlade genom sina fadderskap och medlemsavgifter in 267 miljoner kronor.

– Vi är små jämfört med andra hjälporganisationer. Men vi vill heller inte växa mer. Mer pengar innebär mindre flexibilitet och mer administration, säger De Geer.

Totalt stödjer Childhood omkring 90 projekt runt om i hela världen, framför allt i Östeuropa. Sedan 2001 har organisationens fyra stiftelser samlat in över 500 miljoner kronor tillsammans.

Den här regntunga vårkvällen i början av maj ska de samla in ytterligare fem.

Misstänksamma ögon söker oroligt fotografernas objektiv. De har inte upptäckt henne än. Prinsessan, i lavendelblå chiffong, tar ett djupt andetag. Barndomsvännen Louise Gottlieb som följt henne fram smiter in bakom vakterna.

Klockan är strax före sju och Childhood håller sin årliga galamiddag på Gotham Hall i centrala New York.

– Madeleine har haft en del problem med ett gäng paparazzofotografer de senaste dagarna när prins Carl-Philip varit här och hälsat på. Jag

har förstått att det varit ganska jobbigt, säger hovets presschef Bertil Ternert som tagit plats vid sidan om.

Prinsessan kindpussar sina kollegor som väntar vid dörren och sluter upp vid drottning Silvias sida på röda mattan. Fotograferna får ta sina bilder. Det ingår i arbetet, och det är just vad det här är för Madeleine, påpekar generalsekreterare Anna De Geer flera gånger efteråt. En arbetsmiddag.

En plats vid middagsborden bakom Gotham Halls tjocka betongväggar kostar mellan 10 000 och 50 000 dollar den här kvällen. En entrébiljett – 1 000 dollar.

Och kändisarna strömmar in. Hollywoodstjärnorna Malin Åkerman och Geena Davis, smyckesdesignern Efva Attling, supermodellen Caroline Winberg, Idol-duon Andreas Carlsson och Anders Bagge. Allra sist – prinsessans sambo Chris O'Neill.

– Det här är ett exempel på traditionellt amerikanskt välgörenhetsarbete, vi brukar ordna en stor gala varje år, säger Anna De Geer.

Det har nu gått två år sedan prinsessan Madeleine lämnade Sverige och i folkbokföringen är hon numera registrerad som utvandrad. Något slutdatum för vistelsen finns heller inte, enligt hovet.

– Jag trivs enormt bra med mitt arbete, säger prinsessan några dagar senare när Childhood håller presskonferens på Nasdaq-börsen i samband

med ett symposium.

– I bland vet barnen om att jag är prinsessa från Sverige och då kan jag känna att det blir lite mycket fokus på just det. Men ibland är jag bara Madeleine Bernadotte från Childhood för dem, och då är det lättare att gå in i mitt uppdrag och lägga all tid och energi på att försöka förstå hur de har det och hur vi kan hjälpa dem, säger hon.

I ett mejl till Aftonbladet skriver prinsessan sedan att hennes plan för det närmaste året är att fortsätta bo och arbeta i New York.

– Jag kommer alltid att vara prinsessa och representera Sverige, men det också en stor ära för mig att också vara en del av och representera Childhood, säger hon.

Men hennes val att stanna kvar i New York har dock fått stark kritik under våren. Framför allt när det kommer till frågan om vem som finansierar prinsessans vistelse i USA.

Själv är hon tydlig i sitt svar:

– När jag representerar Sverige betalas resor och andra omkostnader av anslaget.

En granskning av hovets kalender visar att prinsessan deltagit i ett tjugotal officiella tillställningar de senaste tolv månaderna. Det rör sig om allt från middagar till konferenser och minnesceremonier.

– I övrigt betalar jag min vistelse i USA med privata medel, skriver hon.

Prinsessan arbetar ideellt för Childhood och tar alltså inte ut någon lön, även de arbetsresor hon gör betalar hon själv. Och med privata medel syftar hon till den förmögenhet som finns inom Bernadotte-släkten.

Rent ekonomiskt kan man alltså se prinsessans arbete som ett bidrag från kungafamiljens privata förmögenhet till drottningens stiftelse.

På Childhood ser man hennes arbete som en donation till verksamheten.

– Vi är väldigt glada över att ha henne här hos oss. Det är oerhört frustrerande att höra dem som säger att Madeleine bara glider runt på Manhattan och shoppar. Vi ser ju hur hårt hon sliter. Varje dag, säger Anna De Geer.

Kritiken har också handlat om bristerna på insyn i prinsessans arbete.

Enligt hovet är det svårt att låta journalister följa med på prinsessans uppdrag, eftersom utsatta barn ofta är inblandade.

Själv beskriver prinsessan sina arbetsdagar så här:

– Ingen dag är likadan på kontoret, mina arbetsuppgifter varierar mycket, det kan vara allt ifrån att läsa rapporter, göra projektbesök och möten med potentiella samarbetspartners.

Till skillnad från många andra hjälporganisationer, som ofta finansieras av medlemskap och bidrag, har Childhood byggts upp av företag och privatpersoner. Vattenfall, Ica och Volvo är tre av de största givarna, liksom familjen Stenbeck och Antonia Antonia Ax:son Johnsons stiftelse.

– Vi ser det som en möjlighet att hjälpa utsatta barn runt om i världen, men också för personalen att ha ett engagemang att samlas kring. Förra året skänkte vi tillsammans med våra medlemmar 7,3 miljoner kronor till Childhood, säger Sofia Olsson, sponsringschef på Ica.

I den svenska styrelsen finns fler namnkunniga personer. Lars Nyberg, vd för Telia Sonera, Johan Söderström, vd på ABB och Kenneth Bengtsson, ordförande i Svenskt näringsliv.

– Jag är inte alls förvånad att företagen vill synas i de här sammanhangen, det ger dem obetalbar kunglig glans. Jag har svårt att se att de här personerna skulle stå bakom Childhood om inte drottningen och Madeleine varit organisationens "ansikten", säger Niclas Lövkvist, vd för pr-företaget Agency.

Han menar att dock att kritiken, och framför allt ovissheten om vad prinsessan egentligen sysslar med, kan påverka företagen negativt.

– Childhood blir omskrivet, men mer som en avstjälpningsplats för svenska kungligheter än en seriös organisation, säger han.

Sofia Olsson håller med om att den kungliga närvaron är betydelsefull och "öppnar dörrar", men menar att det bara är en del av anledningen till att Ica sponsrar Childhood.

– Det viktigaste för oss är att vara en del av vad de gör, säger hon.

Stiftelsen hjälper barn i hela världen

Organisationen startades 1999 av drottning Silvia och stöder projekt över hela världen som syftar till att hjälpa barn och unga som ”glöms bort” av samhället.

Fokus ligger framför allt på sexuellt utsatta barn. Childhood består av fyra stiftelser i Sverige, USA, Tyskland och Brasilien.

I dag stöder Childhood omkring 100 projekt över stora delar av världen, framför allt i Östeuropa. Bakom finansieringen­ står flera stora svenska företag, bland andra Volvo, Vattenfall och Ica.

Den svenska stiftelsen samlar in runt 30 miljoner kronor varje år, och tillsammans med de andra stöder man projekt för över 50 miljoner kronor, varje år.

Childhood har totalt 18 anställda i ­hela världen.