Lugnet backar om Grand-nota

Uppdaterad 2012-08-07 | Publicerad 2012-08-03

Flera kvinnliga företagare hoppar nu av sina ideella uppdrag för Tillväxtverket efter den kritiserade lyxmiddagen på Grand Hotel i Stockholm.

– Det är som ett hån. Jag känner mig extremt lurad, säger företagaren Kikki Högberg.

Christina Lugnet.

Tillväxtverkets generaldirektör Christina Lugnet har tidigare försvarat middagen. I dag backar hon.

– Det största misstaget är att vi lade vår middag på Grand. Det var helt enkelt för kostsamt, det var för dyr lokal och ett för kostsamt evenemang. Det är vi djupt ångerfulla för, säger hon i en intervju med TT.

Lugnet har tidigare sagt att flera offerter togs in och att Grand Hôtel var det billigaste alternativet. Enligt Aftonbladets sammanställning landade notan för middagen för de knappt 300 anställda i maj i år på över en miljon kronor.

"Hon skyller på de anställda"

Flera kvinnliga småföretagare har valt att avsluta sitt samarbete med Tillväxtverket efter avslöjandet. De har arbetat ideellt som ambassadörer för myndigheten för att främja kvinnligt företagande.

– De begär att vi ska ställa upp gratis samtidigt som de betalar för deras sus och dus med skattemedel, säger företagaren Kikki Högberg i Västernorrland som är en av de som slutat som ambassadör.

– Det blir ju ett hån. Jag känner mig extremt lurad av dem som organisation.

Hur är ditt förtroende för Tillväxtverkets generaldirektör?

– Helt värdelöst. Hon borde avsättas på en gång, hon är absolut inte kapabel att följa reglerna. Hennes uttalanden har varit helt absurda, hon skyller på de anställda och tar inget eget ansvar.

Enligt Kikki Högberg är fler på väg att avsluta sitt uppdrag.

– För varje dag är det fler och fler som hoppar av, de mest aktiva går först, både i Västernorrland och resten av Sverige.

"Beklagligt"

Hittills har 35 av drygt 850 ambassadörer meddelat Tillväxtverket att de slutar, uppger myndigheten för Aftonbladet.

– Våra kvinnliga ambassadörer är jätteduktiga och har gjort ett sådant bra jobb. Det är beklagligt, men det är deras beslut, säger Christina Lugnet till TT.

Hon får också frågan vilka konsekvenser det som hänt får för henne.

– Det är klart att det är beklagligt att det blivit som det blivit. Men nu är vi i situationen att vi ska gå igenom utredningen med vår huvudman. Då får vi se vad den leder till.

TT: Kan du sitta kvar?

– Det är inte jag som bestämmer det utan huvudmannen. Jag tycker att jag har ett fantastiskt spännande jobb.

Förklara sig för Lööf

På tisdag ska Lugnet träffa näringsminister Annie Lööf (C) och presentera en internutredning av de uppmärksammade fallen av internpresentation och seminarier.

Hur hon ska förklara sig kan hon inte säga.

– Jag måste ju ha tillgång till internutredningen för att se hur omfattande bristerna är – för att brister finns vet vi redan. Medarbetardagen har jag redan pratat om att det var fel beslut. Men sedan måste jag se underlaget innan jag kan ge svar på frågan.

Hade möten på slott

I måndags kunde Dagens Nyheter avslöja att myndigheten Tillväxtverket vid återkommande tillfällen brutit mot sina egna regler för representation.

Granskningen visade att Tillväxtverket sedan 2010 lagt 7,5 miljoner kronor på interna seminarier och representation, samt ytterligare 9 miljoner kronor på internutbildning och konferenser.

Förutom medarbetarmiddagen på Grand Hôtel finns ledarmöten på slott och herrgårdar, avdelningskonferenser i Åre med liftkort och spa, vin- och chokladprovningar samt en ribbåtstur i Stockholms skärgård, enligt DN:s granskning.

Säger upp personal

Förra året fick myndigheten sex miljoner extra för att klara av att sköta sin verksamhet, men i år har regeringen sagt nej till mer pengar. Tillväxtverket måste skära ner och spara tio miljoner kronor.

Till DN har Christina Lugnet uppgett att vikarier och medarbetare från bemanningsföretag kommer att få sluta.