I dag får Breivik lära känna sina dödsoffer

Publicerad 2012-05-07

OSLO. Det har handlat mycket om mördaren.

Nu är det offrens tur att få sin historia hörd.

I tio minuter vardera berättar målsägarbiträdena om de 69 liv som släcktes på Utøya, om drömmar som aldrig fick slå in.

Rättegången mot Anders Behring Breivik inleder i dag sin fjärde vecka.

Sakta men säkert arbetar riksåklagare Inga Bejer Engh och åklagare Svein Holden sig fram genom 564 drabbade. 33 skadade. Och 77 mördade.

Hittills har bilder av de 17 personer som terroristen dödade först visats upp inne i rättssal 250 i Oslo tingsrätt och de har fått sin historia berättad.

Anhörigas initiativ

Att ha tio minuter per person, där de döda inte bara blir statistik, har varit viktigt för de anhöriga. Och trots att det tar mer än en hel vecka i anspråk är det någonting som domaren Wenche Elizabeth Arntzen, 52, gått med på.

Breivik och alla vi andra 193 som sitter i salen kommer att få höra berättelser om människor. Inte bara offer.

Räddade sin syster

I dag kommer Anders Behring Breivik bland annat att få lära känna 23-årige Gunnar. Höra hur han räddade livet på sin 17-åriga lillasyster Hanne – innan han själv dödades av terroristen.

Han kommer att få höra om ett annat splittrat syskonpar:

Om 17-åriga Cathrine som överlevde, och om hennes 16-åriga syster Elisabeth Trønnes Lie som inte gjorde det.

Presenteras i dödsordning

Han kommer att få se ett fotografi av Silje Merete Fjellbu, 17 år, som hon hade tagit själv. I princip alla bilder på henne är självporträtt. Hon drömde om att bli proffsfotograf. Hade startat en ny fotoblogg bara några dagar före sin död.

De tolv personerna nedan kommer det att handla om i dag.

De presenteras i den ordning som de dödades på Utøya.

1. Gunnar Linaker, 23

Gunnars pappa, Roald, har beskrivit sin fotbollsintresserade son som en ”stor och lugn nallebjörn med en massa kärlek”. Det sista samtalet Gunnar hade var till sin pappa, när han sa ”Någon skjuter, jag måste lägga på”. Innan han dog lugnade han sin syster, som säger att hon överlevde tack vare honom.

2. Margrethe Bøyum Kløven, 16

Elevrådsordföranden Margrethe älskade musik. Hon spelade bas och sjöng i bandet Blondies&Brownies. Gruppen vann Lilla Melodifestivalen i Norge 2010 med låten ”The summer I’ve been looking for”. Hon var också filmintresserad.

3. Silje Merete Fjellbu, 17

Silje ville bli proffsfotograf och hade bara nio dagar innan hon dödades startat en ny fotoblogg där hon visade upp sina bilder. Hon hade också precis flyttat till en lägenhet med sin pojkvän.

4. Guro Vartdal Håvoll, 18

Guro pluggade på musiklinjen på Volda gymnasium och älskade sång och politik. Hon var vice ordförande i Møre och Romsdals AUF-föreningar och hennes familj har sagt att när media skriver om Guro vill de att man nämner hennes favoritcitat av Mahatma Gandhi: Be the change you want to see in the world.

5. Ronja Søttar Johansen, 17

Ronja skulle börjat andra året på gymnasieskolan Mosjøens musiklinje till hösten. Hon var sekreterare i AUF Vefsen och var bland annat med och kämpade mot planer på att lägga ned ungdomsgårdar.

6. Mona Abdinur, 18

Mona var ungdomspolitiker och särskilt engagerad i mångkulturella frågor. Enligt hennes familj var sång, musik och dans det hon ägnade sig åt på sin fritid. När hon begravdes på det muslimska gravfältet i Højbråten deltog statsminister Jens Stoltenberg.

7. Sondre Kjøren, 17

17-åringen Sondre var ett stort Liverpool-fan och när han begravdes dekorerades kistan med en matchtröja signerad av lagets spelare. Han skulle till hösten bli utbytesstudent i Skottland och stortingsledamoten Jorodd Asphjell beskrev honom som en talang som kunde ha nått långt inom politiken.

8. Bendik Rosnæs Ellingsen, 18

Bendik gjorde sitt andra år som vikarie på Justitiedepartementet. Bortsett från lägret på Utøya skulle han tillbringa hela sommaren där. Dåvarande justitieminister Knut Storberget kallade Bendik ”en väldig positiv och nyfiken pojke” och sa att han var stolt över att ha jobbat med honom.

9. Eivind Hovden, 15

Årets AUF-läger på Utøya var Eivinds första. Tim Viskjer, ledare för Telemark AUF, säger att 15-åringen var mycket politiskt intresserad och att han hade lätt att få vänner. Eivind spelade gitarr och hade med sin till Utøya, där han innan han dödades tillbringade mycket tid på rockverkstaden.

10. Lene Maria Bergum, 19

Lene Maria var på sitt första Utøyaläger. Hon hade läst media och kommunikation och skulle en vecka senare ha börjat ett sommarjobb på den lokala tidningen Namdalsavisa innan hon senare på hösten hade tänkt läsa spanska i Barcelona. Hon var politiskt intresserad och var styrelsemedlem i Stjørdals AUF.

11. Elisabeth Trønnes Lie, 16

Elisabeth var på Utøya tillsammans med sin ett år äldre storasyster Cathrine, som överlevde. Hon älskade att sjunga och deltog i flera ungdomsfestivaler och talangtävlingar. De som kände 16-åringen säger att hon var ”den snällaste människan i världen”.

12. Henrik André Pedersen, 27

Henrik André hade hittat sitt kall inom politiken. Han stod på sjätte plats på Arbeiderpartiets  lista inför höstens kommunalval i Porsanger och Mona Skanke, kommunstyrelsens ordförande i staden, säger att 27-åringen ”tog dem med storm”.