Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Eugen, Eugenia

Säpo känner till IS-listans existens

Publicerad 2016-03-10

Säpo känner till IS medlemsregister – men vill vänta med att uttala sig om äktheten.

Terrorexperten Hans Brun varnar för lynchmobbar om listan läcker ut till allmänheten.

Ett av de läckta dokumenten med IS-jihadister.

– Vi känner till listans existens utifrån att det är uppgifter som tidigare också har förekommit. Sådana här uppgifter inkommer till säkerhetstjänsten, men vi går inte mer in på vad vi gör med den här typen av information, säger Fredrik Milder, pressekreterare vid Säkerhetspolisen.

– Givetvis tas alla uppgifter på allvar.

Är listan äkta?

– Det är för tidigt att säga.

Medlemsregistret, som ser ut att vara från slutet av 2013, innehåller bland annat namn, födelseplats, hemstad och telefonnummer till omkring 22 000 personer, från över 50 länder, som anslutit sig till den militanta jihadiströrelsen IS. Registret läcktes under onsdagen till brittiska tv-kanalen Sky News.

Tyskland bekräftar

Sky News ska ha fått en usb-sticka med datafilerna av en tidigare medlem i terrorrörelsens säkerhetspolis, som kallar sig "Abu Hamed". Abu Hamed började sin bana i den syriska moderata oppositionen, anslöt sig senare till IS, men hoppade av när han tröttnade på att före detta officerare i Iraks tidigare Baath-regim fått för stort inflytande över rörelsens toppskikt.

Senare under kvällen rapporterade tyska medier att även Tyskland lagt vantarna på listan. Landets inrikesminister Thomas de Maizère bekräftar att den är äkta och att uppgifterna kommer att "innebära snabbare, tydligare utredningarna och strängare fängelsestraff", skriver The Guardian.

Listan ”guldgruva”

Sky News rapporterar att uppgifterna samlades in när nya rekryter anslöt sig till rörelsen. Rekryterna fick då även uppge familjemedlemmars namn, vem som hade rekommenderat dem, vilka länder de rest igenom för att ta sig till Irak och Syrien, och om de kunde tänka sig att bli självmordsbombare. Personerna på listan är medborgare i sammanlagt 51 länder, bland annat i Storbritannien, USA, Kanada, samt länder i norra Europa, Mellanöstern och Nordafrika, enligt tv-kanalen.

– En guldgruva, säger en före detta chef vid brittiska underrättelsetjänsten MI6, till Sky News.

Expert: "Användbar"

Svensken Hans Brun, terrorforskare vid King's College i London, säger att medlemsregistret kan hjälpa svenska myndigheter att spåra tidigare okända IS-medlemmar, och därmed underlätta arbetet att förebygga terrorattacker i Sverige och utomlands.

– Förutsatt att listan är äkta är det ett tecken på att någon i IS har slarvat med den operativa säkerheten. Den här typen av information får inte läcka ut. Det är farligt och direkt skadligt för IS, säger Hans Brun till TT.

Listan kan även användas i forskningssyfte för att enklare förstå vem som bestämmer sig för att ta steget att ansluta sig till terrorrörelser. Materialet måste dock hanteras varsamt – risken finns att medlemsregistret läcker ut och får privatpersoner att ta lagen i egna händer, enligt Hans Brun:

– Det finns en risk att oskyldiga pekas ut och att personer drabbas av repressalier. Det får inte bli någon slags lynchmobbsjustis.

BILAH FRÅN BORÅS: Tog farväl av sina vänner – sprängde sig själv till döds

TIDSLINJE: Islamiska staten – från rebellgrupp till
terrorvälde

TT

Följ ämnen i artikeln