Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Mikael, Mikaela

Mejade ner Nicole, 21 – får skärpt straff

Publicerad 2016-09-15

Nu höjer hovrätten straffet för chauffören från tre till åtta månaders fängelse

Nicole Pike, 21, fick svåra och obotliga hjärnskador när hon för två år sedan blev påkörd av en långtradare.

Chauffören dömdes i tingsrätten till fängelse i tre månader.

I dag skärpte hovrätten straffet till åtta månaders fängelse för grovt vållande till kroppsskada och grov vårdslöshet i trafik.

Nicole Pike var 19 år när olyckan hände. Det var den 12 september 2014, som motorn började ryka i den djurambulans hon körde. Hon hade stannat till vid vägrenen när en bärgare på väg upptäckte hennes belägenhet. Där stod båda fordonen, när en långtradare kom farande rakt emot dem i mycket hög fart.

Nicole och bärgarens förare började springa. Långtradaren körde in i båda fordonen. Vägräcket bröts loss och träffade Nicole med sådan kraft att hon slungades 30 meter. Bärgaren hade änglavakt och hann undan.

Nicole fick livshotande skador på hjärnan och lungorna och var nära att dö. Hjärnskadorna är bestående. Hon kan inte styra några funktioner, inte svälja, inte prata, inte kommunicera och är beroende av hjälp och vård dygnet runt.

Misstänks ha somnat

Långtradarchauffören, en då 23-årig man från Nederländerna, dömdes i tingsrätten till tre månaders fängelse för grov vårdslöhset i trafik och vållande till kroppsskada. Han skulle även betala 25 000 kronor i skadestånd till Nicole.

Nicoles föräldrar var missnöjda med domen.

Domen överklagades av båda parter till hovrätten, som i dag skärpte straffet. Hovrätten över Skåne och Blekinge bedömer brottet vållande till kroppsskada som grovt, med hänsyn till de synnerligen allvarliga skador som Nicole drabbats av. Hovrätten dömde därför chauffören till fängelse i åtta månader i stället för tre. I övrigt ligger tingsrättens dom fast.

Nicoles föräldrar anser fortfarande att straffet är för lågt. Åklagaren hade yrkat på fängelse i 1,5 år.

Missnöjd med domen

– Det kändes som väldigt lite, och nu blev det ännu lägre. Givetvis är jag inte nöjd med det. Men chauffören hade ju själv överklagat domen så jag är nöjd med att han fick påbackning, säger Ann Pike.

Även skadeståndet på 25 000 kronor upplever hon "som ett hån".

–  Nicole kan ju fortfarande inte äta, inte prata, inte kommunicera, inte gör något på uppmaning. Det är hela tiden en gissningslek vad hon vill och inte vill, vad hon tycker och inte tycker, säger Ann Pike.

Chauffören har, enligt hovrätten, brustit i uppmärksamhet på vägbanan och trafiken. Han har framfört fordonet i hög hastighet och vingligt. Han har pendlat med fordonet över mittfältet och kört långt ut i vägrenen.

Han har heller inte uppfyllt bestämmelserna om föreskriven dygnsvila dagarna före gärningen, vilket hans färdskrivare visade.

Har epilepsi

Åklagaren hade även åberopat nya bevis i hovrätten, på att chauffören inte var främmande för att använda sin mobilkamera medan han körde, i form av fotografier och filmklipp från hans Facebook-konto.

Aftonbladet har i flera artiklar berättat om Nicole och om föräldrarnas kamp för att dottern ska få den hjälp och rehabilitering hon behöver. Hennes invaliditetsgrad har bedömts till 99 procent.

För Nicole, vars vuxna liv precis hade börjat, tog det slut där och då.

Sedan olyckan är hon beroende av personliga assistenter dygnet runt. Hennes föräldrar lever i ständig oro och rädsla för att dottern ska drabbas av epileptiska anfall då hon måste tas akut till sjukhus.