Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Migrationsverkschef utlyste asyltävling

Publicerad 2016-09-01

Vinnaren fick välja vilket land man skulle utreda

Chefen på Migrationsverket utlyste enligt uppgift till Aftonbladet en asyltävling i att utreda flest ärenden.

Den vinnande enheten skulle få välja vilka nationaliteter man ville utreda nästa gång.

– Det var en enhetschef som uttryckte sig väldigt olyckligt, han korrigerade det nästa dag, säger Migrationsverkets sektionschef Therese Lindström.

Antalet asylärenden som Migrationsverket ska avgöra har ökat kraftigt sedan höstens flyktingsituation. För att klara av det höga tempot fick myndigheten i somras ta in hjälp från enheter som i vanliga fall inte sysslar med utredning.

Aftonbladet har pratat med en person med insyn i arbetet på en av enheterna som fick bistå i utredningsarbetet. Enheten tilldelades asylansökningar land för land, till exempel syrier för sig och marockaner för sig. För att de anställda skulle bli mer effektiva utlystes en tävling mot en annan enhet. Enligt uppgift till Aftonbladet handlade tävlingen om att utreda flest asylärenden på kortast tid. Den vinnande enheten skulle få välja vilket land man ville utreda i nästa vända.

”Flera blev upprörda och ifrågasatte”

Den som initierade tävlingen var enligt Aftonbladets uppgifter en högre chef.

– Det förmedlades på flera olika morgonmöten, säger uppgiftslämnaren.

– Flera blev upprörda och ifrågasatte rättssäkerheten och det etiska i att behandla människor som pinnar för att få snabba resultat.

De anställda ska också ha blivit uppmanade att inte prata högt om tävlingen.

Therese Lindström, sektionschef på Migrationsverket, säger att det aldrig funnits en tävling. Däremot har en chef initierat vad som uppfattades som en tävling.

– Han har uttryckt sig väldigt olyckligt till sin personal.

På vilket sätt uttryckte han sig?

– Han uttryckte sig som att det var en tävling. Några i personalen uppfattade det också så, och inte som att det var ett skämt.

Migrationsverket: Det är jätteolyckligt

Var det ett skämt från hans sida?

– Enheten har fått ett uppdrag att utreda ärenden. Han gick ut och uttryckte sig olämpligt om det. En medarbetare reagerade på ordvalet och då pratade chefen med medarbetarna och korrigerade det.

Enligt Therese Lindström inträffade händelsen i juli. Dagen efter händelsen gick chefen ut och förtydligade att det inte var en tävling.

– Det här är jätteolyckligt. Vi har ett jätteviktigt uppdrag att utreda och fatta beslut i ärenden. Han är ångerfull över hur han har valt att uttrycka sig.

Aftonbladet har utan framgång sökt enhetschefen.

Följ ämnen i artikeln