Bloggare riskerar få sparken

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2005-08-18

Expert: Detta får du inte skriva i nätdagboken

Bloggen är årets modefenomen.

Men i USA har flera personer sparkats, och i Sverige har bloggare varnats för att mista jobbet om de inte slutar blogga.

Orsak: Det kan vara ett brott mot anställningsavtalet.

Allt fler startar bloggar, en sorts dagböcker på nätet.

Men att skriva vad som helst är inte riskfritt.

För till skillnad från en privat dagbok är bloggen offentlig.

Charlott Aston Brovall, arbetsrättsjurist hos småföretagens branschorganisation Företagarna listar riskerna för aftonbladet.se: Att avslöja affärshemligheter är inte tillåtet.

Ärekränkning och sexuella trakasserier, att medvetet skriva saker som kan skada arbetsgivare eller kolleger räknas som förtal och kan till och med ligga till grund för åtal.

Att skriva på arbetstid kan räknas som illojalt beteende och kan leda till uppsägning.

Flera har fått sparken

- Bättrar man sig inte efter tillsägelse, kan det anses som misskötsamhet och då kan det bli tal om uppsägning, säger Lars Gellner, arbetsrättsjurist vid arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv till Göteborgs-Posten.

Det utbredda bloggandet i USA har redan gett upphov till flera avskedanden. Några exempel:

I våras avskedade internetföretaget Google en nyanställd för att han klagat på sina anställningsvillkor på sin blogg.

I ett annat fall var det en flygvärdinna som fick sparken från Delta Airlines för att hon enligt företaget lagt ut olämpliga bilder på sig själv i uniform på sin blogg.

It-sajten What.se rapporterade nyligen att 27 anställda vid amerikanska Auto Club of Southern California fått sparken för att de avslöjat lite väl ingående detaljer om kollegorna. Trots att kommentarerna skrevs på hemdatorer på fritiden på den offentliga sajten MySpace.com ansåg sig företaget ha rätt att avskeda folk. De hävdade att det inte handlade om åsiktsfrihet – utan om bristande lojalitet mot företaget.

SVT-journalist fick ultimatum

Fenomenet har också fått ett namn online: att bli doocad (dooced) = att få sparken på grund av sin blogg.

Uttrycket kommer från amerikanskan Heather B Armstrong som fick sparken år 2002, efter ett års bloggande, för för att hennes arbetsgivare inte gillade vad hon skrev på sin blogg "dooce.com".

I USA finns det nu manualer för hur man ska undvika att bli uppsagd på grund av sitt bloggande.

I Sverige har ingen anställd ännu blivit uppsagd på grund av bloggning. Däremot har flera företag uppmanat sin personal att sluta blogga, däribland Sveriges Television. Företaget ansåg att den SVT-anställde Per Gudmundson uttryckte personliga åsikter på sin blogg, vilket inte var förenligt med företagets opartiskhet. De ställde kravet: Sluta blogga - eller sluta jobba.

Gudmundson valde att behålla jobbet.

Emma Holmér