Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

”Galna” republikaner sätter egna principer före landets bästa

"Galenskap är att göra samma sak om och om igen och ändå tro att resultatet ska bli annorlunda"

Texassenatorn Ted Cruz har gjort kometkarriär genom sina extrema konfrontationspolitik.

Texassenatorn Ted Cruz, 42, är ansiktet utåt för de "galna" republikanerna.

Politiker som är beredda att skada USA för att upprätthålla sina principer.

Medan politiska partier i Europa slåss om att erövra mitten försöker republikanerna nå framgång genom att bli mer extrema.

Ted Cruz har bara varit senator i nio månader. Ändå har han redan fått en inofficiell ledarroll i ett parti som

letar efter sin identitet efter två förlorade presidentval i rad.

I Cruz ser många av de mest konservativa republikanerna den ledarfigur som de saknat sedan den så kallade Tea Party-rörelsen tappade fart.

I sina försök att blockera en ny budget om inte Obama går med på att stoppa eller försena sin sjukvårdsreform höll Cruz nyligen ett maratontal i senaten. Han höll sig upprätt i 21 timmar och 19 minuter utan att ens gå toaletten.

Cruz är inte ensam. I kongressen finns ett 40-tal republikaner som kan placeras in i det extrem-konservativa lägret. De flesta av dem i representanthuset. De är emot alla former av höjda skatter och anser att statens roll i samhället ska minskas. De är även emot abort och samkönade äktenskap.

Stämplas

Trots sitt ringa antal har de lyckats driva hela det republikanska partiet åt höger. De flesta övriga republikaner vågar inte gå emot dem av rädsla för att stämplas som alltför liberala.

De mest konservativa försöker få sin agenda till partiets genom att tvinga övriga ledamöter att skriva på löften om att inte godta exempelvis skattehöjningar under några som helst omständigheter. Något som omöjliggör alla kompromisser över partigränserna. Kompromisser som är en förutsättning för att en kongress där inget av partierna har egen majoritet ska fungera.

I Europa slåss partier till höger och vänster om att erövra den politiska mitten. Senaste presidentvalen i USA visar också att det inte går att vinna utan mitten. Ett faktum republikanerna ändå verkar ignorera.

– Dom säger att definitionen av galenskap är att göra samma sak gång på gång men tro att resultatet ska bli ett annat, skriver Joe Nocera, affärskolumnist i New York Times. Varför gör republikanerna allt för att bevisa denna maxim?

Förhalade

En fråga många med honom ställer sig.

Senast staten ställde in betalningarna var under president Clinton 1996. Republikanerna var de som förlorade på den stängningen. 2011 förhalade de en höjning av USA:s skuldtak. Resultatet blev att president Obama blev omvald.

Nu stänger de statsapparaten en gång till trots att opinionsmätningarna visar att väljarna kommer att ge republikanerna skulden.

Det är som om deras renläriga ideologi till och med går före politiska framgångar.

Därför kallas dessa republikaner nu allt från "terrorister" till "galningar".

Nästa år är det mellanårsval i USA. Risken är uppenbar att republikanerna förlorar sin majoritet i representanthuset.

Ett fåtal republikaner inom partiet vågar säga ifrån men inte partiets talman i representanthuset John Boehner. De senaste månaderna har han på alla sätt markerat att han inte tror på partiets taktik att försöka stoppa Obamas sjukvårdsförsäkring genom att hota med budgetstopp. Men han vågade inte sätta ner foten. Han vet att hans dagar som talman är räknade om han utmanar den extremkonservativa falangen.

Äventyrar ekonomin

Oavsett vad man tycker om Obamas sjukvårdsförsäkring så är den lag sedan 2010, godkänd av kongressen. Den har prövats av Högsta domstolen och anses inte bryta mot grundlagen. Sedan den antogs har Obama blivit omvald en gång.

Att äventyra statsfinanserna i världens största ekonomi, den bräckliga ekonomiska återhämtningen och dessutom riskera att utlösa en ny kris i världsekonomin för att trots det försöka stoppa Obamacare.

Vad säger det om dessa politikers ansvarskänsla?