Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

28-årig svensk vallades för mord på kvinna i Oslo

Publicerad 2013-10-19

Här vallas den 28-årige svensken som misstänks för att ha dödat en svensk kvinna i Oslo i april.

I sin hand har han föremål som ska föreställa en kofot och en yxa.

Mannen har erkänt rån men nekar till dråp.

Det var natten till den 30 april som den 26-åriga svenska kvinnan knivdödades i Oslo. Polisen larmades strax efter ett på natten om inbrott på adressen och möttes av blod i trapphuset. I lägenheten hittade de den svenska kvinnan knivhuggen till döds. Hennes pojkvän fanns också i lägenheten, svårt knivskadad.

Polisen grep snart fyra personer, varav två var svenska medborgare, misstänkta för dådet. Det handlar om en 25-årig man och en 18-årig kvinna från Norge, och en 26-årig man samt en 28-årig man från Sverige.

Enligt norska tidningen Verdens Gang (VG) misstänks de tre männen för dråp eller medhjälp till dråp. Kvinnan är misstänkt för skyddande av brottsling.

Kofot och en yxa

Båda svenskarna vallades på brottsplatsen i torsdags.

– Vi har haft en rekonstruktion och tar alla de misstänkta tillbaka till brottsplatsen. De förklarade vad de anser ha skett, säger polisadvokat Tina Helleland till VG.

Den 28-årige svensken från Göteborg syns med två träobjekt i händerna som ska föreställa en kofot och en yxa. Han har medgett att han var på platsen och i lägenheten där kvinnan och hennes pojkvän befann sig, och att han genomförde ett rån. Men han nekar till dråp.

– Han samarbetar med polisen och har förklarat sig om händelsen. Mer om vad han har sagt kan jag inte kommentera, säger 28-åringens försvarare Per Sjong Larsen till VG.

Även 26-åringen förnekar dråp. Han säger också enligt sin advokat att han inte varit i lägenheten.

Bott i kollektiv

Kvinnan och hennes pojkvän hade bott i svenskkollektivet strax norr om centrala Oslo i nästan ett år när brottet skedde.

Kvinnan hade sedan en kort tid tillbaka oroat sig för inbrott och bland annat pratat om ett inbrottsförsök med sin hyresvärd Dag Håland, berättade han strax efter dådet.

– Jag blir gråtfärdig när jag tänker på det som har hänt. Det känns hemskt, sa Dag Håland till Aftonbladet i april.