Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Släpps inte inspektörerna in blir slutsatsen att regimen ljuger

Diktatorns chans att rentvå sig

Om den syriska regimen inte har något att dölja har Bashar al-Assad en utmärkt chans att rentvå sig.

Släpp in FN:s vapeninspektörer och låt dem ta markprover och obducera de döda i gasattacken.

Om regimen talar sanning och inte ligger bakom kemvapenangreppet i Damaskusförorten Ghouta så kommer bevisen i så fall att ge dem rätt.

För varje timme som går utan att Åke Sellström och hans kollegor i inspektionsteamet får tillgång till platsen där kemvapenattacken skedde växer misstanken att den syriska regimen ljuger.

Det som hittills gjort att alla inte per automatik utgår från att Assads styrkor ligger bakom detta krigsbrott är tajmingen av attacken. Att gasa ihjäl hundratals människor i samma ögonblick som FN:s vapeninspektörer anländer till Damaskus verkade så korkat att det väckte misstankar om att oppositionen kanske själva genomfört angreppet.

Skälet skulle i så fall vara att oppositionen vill försöka tvinga omvärlden av ingripa militärt. Obama har tidigare hotat med "allvarliga konsekvenser" om det bevisas att regimen använder kemiska vapen.

Fabricera bevis

I det infekterade och komplicerade syriska inbördeskriget går det inte att vara för misstänksam mot vad de olika sidorna påstår. Ingendera sidan drar sig för att fabricera bevis.

Nyhetsbyrån AFP har låtit experter granska en av de mest dramatiska bilderna från attacken. Deras slutsats är att bilden inte är manipulerade. Den är också tagen den dag attacken skedde.

Vi vet att gasattacker skett tidigare i kriget. Attacker som båda sidor anklagat varandra för att ha genomfört.

I den hemska händelsen för två dagar sedan finns det för en gångs skull möjlighet att utan tvekan fasställa vem som är den skyldige. FN:s team av vapeninspektörer befinner sig i Damaskus. FN i New York har formellt begärt att teamet ska få besöka Ghouta.

Till och med Syriens bästa vän Ryssland säger att de uppmanat regimen att släppa in inspektörerna.

Tester på döda

Det enda regimen behöver göra är att förse dem med en eskort och låta dem köra de 15-20 minuter det tar att ta sig dit.

Via markprover, bombsplitter och tester på de döda kan vapeninspektörerna fastställa vilken gas som har använts och på vilket sätt den spritts. Men det måste ske snart, inom loppet av en vecka. Därefter försvinner resterna av gasen snabbt och det blir mycket svårare att få fram tydliga bevis.

Hittills har regimen inte svarat på FN:s begäran.

En väntad invändning vore att regimen hävdar att det här är militärt område och därför förbjudet eller alltför farligt att besöka. Det håller givetvis inte.

Av bilderna att döma är det vanliga bostadskvarter som attackerats. Assads styrkor måste rimligen kunna förse vapeninspektörerna med tillräckligt skydd. Krav måste också ställas på att oppositionen låter vapeninspektörerna göra sitt jobb.

Förbjudet

Om den syriska regimen hindrar vapeninspektörerna från att ta sig till platsen för kemvapenattacken är det i sig ett bevis för att Assad har något att dölja trots att man förnekat att man genomfört gasangreppet.

En attack med kemvapen är inte vilken attack som helst. Internationella lagar förbjuder användandet av massförstörelsevapen, däribland kemiska vapen.