Mysteriet på 30 sekunder

Publicerad 2013-10-22

Hon hittades i en romsk by utanför Aten i förra veckan.

Sedan dess har Maria hunnit bli en världskändis.

Här är alla turer i fallet med den blonda och blåögda flickan.

Grekisk polis slår till mot en romsk by strax norr om Aten onsdag den 16 oktober. De hittar både vapen och narkotika – men också en blond flicka som tros heta Maria. Då hon skiljer sig utseendemässigt från det romska par som hon bor hos fattar polisen misstankar och omhändertar flickan.

Flickan tas om hand av välgörenhetsorganisationen "The smile of the child" som tillsammans med Interpol skickar ut en efterlysning på flickan till europeiska medier. Redan inledningsvis misstänker polisen att Maria kan vara kidnappad,

Det romska paret hävdade första att Maria var deras biologiska dotter men efter att ett DNA-test visade att det inte fanns någon släktskap ändrade de sin historia. Sedan dess har de hävdat att de fått Maria från en annan kvinna som inte kunde ta hand om henne.

I takt med att historien om Maria sprids hör fler och fler familjer av sig till grekisk polis och till "The smile of the child". Hittills har mer än 8 000 tips mottagits. Ett av de mest intressanta kopplar Maria till Sverige.

Även par i USA, Kanada, Polen och Frankrike undersöks som möjliga föräldrar till Maria. Enligt grekisk polis talar Maria bara romani och lite grekiska – något som antingen tyder på att hon kommer från regionen eller kidnappades som mycket liten.

Eleftheria Dimopoulou och Christos Salis, det romska par som Maria bodde hos, sitter alltjämnt i polisens förvar. De misstänks för olaga frihetsberövande och förfalskning av Marias föedelsedokument.