Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Helge

Attack mot redaktion i Paris

Publicerad 2013-11-18

En fotograf skadades när en man öppnade eld med ett hagelgevär i entrén på tidningen Libérations redaktion i Paris på måndagsförmiddagen, rapporterar franska medier.

Mannen klev in i entrén strax efter klockan 10 och flydde sedan platsen, skriver Libération på sin webbplats.

Den skadade, en 27-åring som arbetar som fotoassistent, träffades i bröstet och magen och är allvarligt skadad, uppger polisen. Två skott ska ha avlossats. Området kring redaktionen har spärrats av.

Enligt ögonvittnen som BBC hänvisar till ska gärningsmannen inte ha sagt något under attacken.

Helikopterjakt

Cirka två timmar senare bekräftade banken Société Générale att en man öppnat eld utanför huvudkontoret i affärsdistriktet La Défense. Enligt banken ska dock ingen ha skadats, uppger BBC.

Samma person, somenligt vittnesmål tros ligga bakom både skotten inne på Libération och vid Société Générale, misstänks därefter ha kapat en bil och tvingat chauffören att köra honom till huvudgatan Champs-Elysées i centrala Paris, rapporterar Reuters.

Polisen spanar efter "en man med rakad skalle, kraftigt överviktig, i 40-årsåldern", rapporterar Libération på sin webbplats.

Enligt utredarna överensstämmer beskrivningarna starkt med den man som hotade BFMTV i fredags.

Polisen har tagit till helikoptrar i jakt på mannen och president François Hollande har gett order om att ta till "alla tillgängliga medel" för att gripa honom.

– Så länge som den här personen går fritt och vi inte känner till hans motiv så utgör han ett hot. Vi måste agera fort, sade inrikesminister Valls till journalister utanför Libérations redaktion.

Händelserna följer på en incident i fredags då en man tog sig in i entrén till tv-kanalen BFMTV:s lokaler i Paris, tog fram ett hagelbösseliknande vapen och hotade de närvarande innan han snabbt gav sig iväg igen. Än så länge är det dock oklart om den händelsen har med dagens skottlossning att göra.

Polis bevakar kontor

Polis har utplacerats på samtliga mediebolags kontor i Paris efter attacken på tidningen Libération, skriver AFP.

– Att någon kliver in hos en tidning med ett gevär är något väldigt allvarligt i en demokrati, oavsett personens mentala status. Om massmedierna ska behöva bli bunkrar så är det någonting fel i vårt samhälle, säger Libérations utgivningschef Nicolas Demorand.