Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Nils

Westerberg om Löfvens flirt

Uppdaterad 2013-11-15 | Publicerad 2013-11-14

Förre Folkpartiledaren Bengt Westerberg ger nu sin syn på flirten från S-ledaren Stefan Löfven.

– Det är ett uttryck för att situationen inte är alldeles enkel och kanske inte kommer vara det när valet är över heller, säger han.

När Folkpartiets landsmöte strax drar i gång i Västerås inleds det med tal av partiledaren Jan Björklund.

Han har gång på gång den senaste tiden starkt avvisat inviten från Stefan Löfven, där han i en debattartikel öppnade för ett samarbete med FP efter valet.

– Innehållet är snömos. Vad Socialdemokraterna vill är precis lika oklart efter artikeln som det var före, sa Björklund efter beskedet från S.

Flirten förvånar inte

Enligt Bengt Westerberg, som ledde Folkpartiet under åren 1983-1995, är det politiska läget i dag inte alldeles enkelt.

Han öppnade redan inför valet 2010 för ett blocköverskridande samarbete vid ett parlamentariskt läge som skulle riskera att ge Sverigedemokraterna stort inflytande. Och han har sedan tidigare erfarenheter av att sluta överenskommelser med S, vilket gjorde att han inför valet 1991 funderade kring möjligheten att regera över blockgränserna. Tankar han dock senare avvisade.

Denna gång är Bengt Westerberg mer återhållsam. Men flirten från S är ingenting som förvånar honom.

– Det är ett uttryck för att situationen inte är alldeles enkel och kanske inte kommer vara det när valet är över heller. Vi vet inte hur läget ser ut då. Alla har sina önskeresultat inför valet, och går det så som någon part önskar så är det lättare, men det är inte säkert att det blir så, säger han.

Vad bör ske i ett sådant läge?

– Det är ingenting som jag ska svara på. Jag lämnade politiken för 20 år sedan och nu är det andra som har tagit över och får göra sådana bedömningar. Jag tror inte vi får se några öppningar före valet, men vad som händer därefter får vi se när vi har valresultatet.

"Vill gå ut självständigt"

Bengt Westerberg tror att Löfven har ett alldeles särskilt syfte med sin flirt.

– Det beror väl på att det var ganska misslyckat förra gången när man gjorde en slags valallians på vänstersidan. De interna analyserna hos S visar nog att det inte var något som gynnade partiet och då vill man gå ut självständigt utan att vara uppbunden till andra.

Enligt Bengt Westerberg är dock situationen i dag inte lik den som varit förut.

– Det är en väldig skillnad mot när S hade 40-45 procent av rösterna om man nu, som opinionsundersökningarna tyder på, skulle få 30-35 procent. Det skulle vara ett framgångsrikt val i dag men det ger ju inte något enkelt regeringsunderlag och det förstår Löfven också, det är därför han går ut som han gör.