Dags för rond två i budgetmatchen

Publicerad 2013-11-21

Oppositionen gör nytt försök att stoppa lägre skatt för högavlönade

FINANSFAJT Jimmie Åkesson (SD) stöttar Mikael Damberg (S) i budgetmatchen mot Fredrik Reinfeldt (M). Rond två inleds i dag, när oppositionen planerar att lämna in ett så kallat utskotts­initiativ.

I dag inleds budgetmatch­en - rond två.

Det rödgröna laget har laddat om och gör ett nytt försök.

Målet: att stoppa lägre skatt för hög­avlönade.

I dag kommer oppositionen att kräva att regeringens beslut om att sänka den statliga inkomstskatten rivs upp.

Det är riks­­dagsleda­möt­erna i finansutskottet från oppositions­partierna S, V och MP som planerar att lämna in ett så kallat utskotts­initiativ. Protest­en stöds av SD.

Med majoritet i finans­utskottet kan de få kammaren att ta upp frågan igen.

– Det är en viktig förändring för Sverige. Det handlar om att göra det bättre för dem med högst inkomster - eller att satsa på en bättre järnväg och skola, säger Per Bolund, Miljöpartiets finans­politiske tales­person.

Talmannen kan stoppa

Vid förra omröstningen skapade Mikael Damberg (S) rubriker. Han missade den trots att han fanns i riksdags­huset.

Den här gången kan omröstningen stoppas, om talmannen Per Westerberg menar att den strider mot lag­en, den så kallade riksdagsordningen.

– Det kommer ingen att veta i förväg. Talmannen tar ställning efter debatten i riks­dag­en. Det är som när en domstol meddelar en dom, säger Claes Mårtensson, chef på riks­dagens kammar­kansli.

Kan dra ut på tiden

Talmannen har tillsatt en utredning som ska ge vägledning, om det är rätt att stoppa en ny omröstning eller inte. Men utredningen kan slutföras först när man vet hur oppositionens initiativ är formulerat, enligt Claes Mårtensson.

– Det här kan absolut dra ut på tiden. Ingen kan egentligen säga i dag om omröstningen kommer att äga rum, säger han.

”Allt kan hända”

Om talmannen beslutar sig för att stoppa omröstningen så kan en majoritet av kammaren välja att skicka ärendet vidare till konstitutionsutskottet, KU, som får avgöra frågan. Om KU tolkar frågan annor­lunda kan talmannen bli tvungen att hålla en ny omröstning mot sin vilja.

– Det finns ingenting i modern tid i riksdagen, som går att likna vid den här situationen. Det här är ett ärende där allt kan hända, säger Claes Mårtensson.

Aftonbladet har sökt riksdagens talman Per Westerberg, som har avböjt att kommentera.

En andra omröstning kan riva upp budgeten

De rödgröna och SD har under en längre tid gjort klart att man vill stoppa regeringens beslut om att höja brytpunkten på statlig inkomstskatt.

Den första omröstningen i riks­dagen, som regeringen vann, hade inte kunnat tvinga regeringen att ändra sig.

Om oppositionen hade vunnit hade det endast fungerat som en påtryckning för att få regeringen att ändra sig.

Men, om oppositionen vinner en ny omröstning skulle det innebära att regeringen blir tvungen att riva upp en del av sin skattepolitik, eftersom riksdagen nu klubbat utgiftsramarna för budgeten. Om inte talmannen väljer att stoppa omröstningen med hänvisning till att den strider mot lagen.