Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Efter vårdskandalerna - ny plattform ska säkra kvalitet

Publicerad 2013-09-23

Men V-ledaren Jonas Sjöstedt långt i från nöjd

Kvaliteten i de privata välfärdsbolagen har varit starkt ifrågasatt.

Nu lanserar fack och arbetsgivare en etisk plattform för att komma tillrätta med problemen.

– Min förhoppning är att det här ska leda till att debatten mer handlar om hur man åstadkommer bästa möjliga kvalitet i vården i stället för vem som är ägare, säger socialminister Göran Hägglund (KD).

Efter flera rapporter om skandaler på privata äldreboenden, bland annat hos företaget Carema ­Care, blev frågan om ­vinster inom välfärden hyperaktuell hösten 2011. Sedan dess har flera av oppositionspartierna skärpt sina ställningstaganden och ropat efter hårdare tag. I oktober förra året drog socialminister Göran Hägglund (KD) igång arbetet med en etisk plattform för vårdföretag som finansieras med skattepengar. Det hela gjordes med representanter för facken, näringslivet och branschen.

Ny plattform ska säkra kvalitet

I dag presenterades plattformen på DN Debatt. Där skriver företrädare för både fack- och arbetsgivarorganisationer att vårdföretag inom kort frivilligt ska kunna ansluta sig till det nya systemet. Ett av målen är att det ska bli lättare att mäta kvaliteten i verksamheten.

– Väldigt mycket av arbetet handlar om att åstadkomma en större öppenhet kring resultaten och verksamheten. Just att alla binder sig för att bidra i olika sammanhang för att presentera sina resultat, det öppnar i sin tur upp för att kunna jämföra olika verksamheter och då kan man både se var det brister och vilka som lyckas bäst och lära av dem, säger Göran Hägglund.

Inom ramen för plattformen ska även insynen i företagens ekonomi och ägareförhållanden öka. Under lång tid har det rapporterats om riskkapitalister som ger sin in i välfärdsbranschen och tjänar stora pengar.

– Man kommer också att kunna se villkoren för de anställda, vilket är viktigt för många av oss. Där i ligger bland annat frågan om meddelarskydd, möjlighet för anställda att kunna larma om missförhållanden, säger Hägglund.

Vill se mer fokus på kvalitet

Frågan om meddelarskydd behandlas just nu i en statlig utredning och socialministern hoppas att en trygg lagstiftning ska komma på plats. Men inom den etiska plattformen så ska friheten att läcka bara gälla "så långt som det är möjligt".

– Det kan finnas vissa saker som ska skyddas när det gäller affärshemligheter. Om till exempel ett företag skulle räkna på priset på en annan verksamhet så får man inte skvallra om det, säger Hägglund.

Nu hoppas han att debatten i framtiden ska handla mer om kvalité och mindre om ägareförhållanden.

– Det viktiga att vi eller våra anhöriga tas om hand på bästa sätt, det viktiga är inte vem som driver verksamheten. 

Sjöstedt mycket kritisk

Men V-ledaren Jonas Sjöstedt, som gjort frågan om ett förbud mot vinster i välfärden till sin paradfråga, ger inte mycket för den etiska plattformen.

– Den kommer att ha ungefär samma betydelse som om de gjorde en korsstygnstavla där det står "vi är snälla" och sätter upp på väggen hos riskkapitalbolagen som sedan skrattar hela vägen till banken, säger han.

Enligt Sjöstedt har de privata vårdkoncernerna bara ett mål.

– Det handlar om att tjäna maximalt med pengar på kortast tid. De gör de genom att dra ned på personaltäthet och försämra kvaliteten. Om man tror att man rår på det genom en frivillig plattform då är man naiv. Här behövs det ett stopp för vinstuttaget.