Misstänkt för ridskolemordet släppt

Publicerad 2014-02-06

Den 40-årige man som misstänks för mordet vid Swartlings ridskola 1996 har släppts från häktet.

Men utredningen mot honom fortsätter.

– Brottsmisstanken kvarstår tills vidare, men den fortsatta förundersökningen kan för närvarande bedrivas med den misstänkte på fri fot, säger kammaråklagare Erik Wendeby i ett uttalande.

Polisen fick upp spåret efter den 40-årige mannen som misstänks för det 17 år gamla ridskolemordet via ett tips.

Enligt uppgift hade tipsaren gjort gällande att mannen, som då läste ekonomi vid Stockholms universitet, haft en blodig skjorta på sig då han kom till ett grupparbete samma morgon som mordet skedde 1996.

Av det skälet kallades han sedan till förhör den 21 november förra året.

Då fick mannen lämna röstprov för att kunna jämföras med rösten på det larmsamtal som ringdes in till SOS minuterna efter knivöverfallet.

Erkände samtalet

Efter förhöret åkte mannen tillbaka till sitt jobb, men efter några timmar ringde han upp förhörsledaren och erkände:

– Det var jag som ringde larmsamtalet.

Åklagaren beslöt då omedelbart att anhålla mannen.

Sedan dess har utredarna vid Cold Case-gruppen i Stockholm "gjort allt" för att klarlägga om misstankarna går att styrka.

Nära telefonkiosk

Teorin är att den som ringer in larmsamtalet också är KTH-studenten Per Häggströms mördare.

Samtalet kom från en telefonkiosk några hundra meter från brottsplatsen.

Inringaren har under årens lopp därefter hållit sig undan.

När 40-åringen började förhöras lämnade han sedan olika versioner av hur brottet gått till. Men han kunde såvitt känt inte beskriva vad han han sett på platsen eller hur det såg ut där.

Psykoser som minnen

Han gick in i en psykos där han var så förvirrad att han trodde att förhörsledarna var hans mamma och pappa. Han fördes över till en rättspsykiatrisk avdelning där han fick utbrott på personalen, slog en hand i en vägg så att flera frakturer uppstod.

Han var så våldsam att han fick läggas i bälte i flera dygn.

Genom medicinering blev han så småningom så frisk att han kunde höras av polisen igen. Då visade det sig att hans upplevelser som psykotisk – hallucinationer och vanföreställningar – hade fastnat som riktiga minnen.

Han menar nu, enligt Aftonbladets uppgifter, att han började bli sjuk i sin psykos efter att han fick kallelsen till förhöret med posten. Han var också förvirrad, och i ett inledande psykotiskt tillstånd, vid första förhöret och när han senare erkände att han ringt larmsamtalet.

”Räcker med reseförbud”

Nu förnekar han att han ringt samtalet.

Hans advokat Clea Sangborn har vid flera tillfällen försökt få häktningen hävd. Hon anser att han inte kan förstöra den försatta utredningen och att det inte finns någon fara att han skulle fly landet. Det kunde räcka med reseförbud och anmälningsplikt fram till dess utredningen är klar, enligt advokaten.

– Han riskerar att förlora sitt arbete om hans frånvaro fortsätter, argumenterade Clea Sangborn. Han har redan förlorat sin lön och han kommer inom kort få svårigheter att betala sina lån och försörja sin familj.

Provsvaren inte klara

Hovrätten beslutade i går emellertid att avslå överklagandet.

Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, arbetar med undersökningar av material och avser preliminärt att göra en slutredovisning om cirka tre veckor.

Men i dag beslutade åklagaren att häva häktningen.

Clea Sangborn, som träffade 40-åringen under eftermiddagen, säger att han är lättad efter frigivningen och mår bättre än tidigare.

– Det har varit en mardröm, säger hon.

Hon tror inte att åklagaren kommer att få ihop tillräckligt med bevis för att kunna väcka åtal.