Ger rött ljus för svenska räkor

Uppdaterad 2018-08-31 | Publicerad 2014-02-04

Här är ett hårt slag för alla som gärna avnjuter färska räkor till helgen.

Nordhavsräkan får rött ljus i Världsnaturfondens senaste konsumentguide för fisk och skaldjur.

– Djupt olyckligt! säger Henrik Johansson, platschef på Göteborgs Fiskeauktion, till TT.

Det kan bli svårare att få tag på färska räkor i framtiden.

Nu har nämligen nordhavsräkan blivit rödmärkt överallt förutom i Barents hav av Världsnaturfonden, WWF.

Vara hållbart

– Vårt mål är att det bara ska finnas hållbara fiskprodukter i handeln. Att vi nu måste räkna bort våra färska räkor på fredagskvällen är ett misslyckande för svensk fiskeförvaltning i Skagerrak och Kattegatt.  Det är märkligt med tanke på att Sverige vill vara drivande när det gäller ett hållbart fiske, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på WWF, i ett pressmeddelande.

Guiden från Världsnaturfonden är tänkt att fungera som ett hjälpmedel för konsumenter, och ett rött ljus innebär en uppmaning att helt enkelt låta bli att äta djuret i fråga.

Nu ska WWF och svenska fiskare inleda ett samarbete för att försöka få ordning på problem som dåliga beståndsuppskattningar, risk för överfiske, dumpning av små räkor i havet och otydlig förvaltning och kontroll.

Nytt samarbete

– Det är ett känt faktum att utkasten i fisket måste upphöra. I samarbete med SLU och WWF startar vi försök med en räktrålare för att få våra försök vetenskapligt säkrade. Vi ska pröva selektiva metoder och större maskor för att se om läget förbättras, säger Jan Norlenius, fiskare och styrelseledamot i Sveriges fiskares riksförbud, SFR.

Vid Göteborgs Fiskeaktion har man tagit emot beskedet med viss bestörtning.

– De springer iväg alldeles för fort, säger platschefen Henrik Johansson till TT och tillägger:

– Vi följer ju inte deras lista. Vi följer svensk fiskekvot, liksom danska och norska kvoter. De förhandlas fram i god demokratisk anda mellan fiskets olika intressen, EU och forskarna i Ices. Då fördelas ju kvoter ut efter hur man uppskattar beståndens bärkraft. Det står ju WWF fritt att göra sin egen uppskattning men vi följer det inte. Däremot vill vi gärna i möjligaste mån ha en dialog med dem.

Även stenbitsrom och tonggol-tonfisk blir rödmarkerade i WWF:s fiskguide.