Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Lööfs debattattack på Löfven

Publicerad 2013-09-21

KARLSTAD. I morgon kväll når bondekriget tv-rutan när Annie Lööf debatterar landsbygdspolitik med Socialdemokraterna.

Men hon får inte S-ledaren Stefan Löfven i andra ringhörnan.

– Han borde komma ut på banan, säger Lööf.

Den senaste tiden har allt fler partier fokuserat fått upp intresset för Centerpartiets gamla paradgren, landsbygdspolitiken. Alla de fyra oppositionspartierna har under det senaste året gjort mer eller mindre uppmärksammade utspel om satsningar på de som bor och verkar utanför storstäderna.

För en tid sedan var det S-ledaren Stefan Löfven som presenterade en satsning på landsbygdsjobb under ett besök på en mjölkgård på Ekerö. PArtiet har dessutom nyligen tillsatt två regionalpolitiska talespersoner.

Duell förra veckan

I förra veckan möttes statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Löfven för första gången i en duell - man mot man. Men när det i morgon kväll ska debatteras landsbygdspolitik i SVT:s "Agenda" så företräds S av den regionalpolitiska talesperson Anna-Caren Sätheberg.

Det upprör C-ledaren Annie Lööf, som står i andra ringhörnan i kvällens debatt.

– Jag är väldigt glad över att fler partier vill prata landsbygd, det behövs. Men det är tråkigt att Löfven notoriskt tackar nej till debatter med oss. Vill han på allvar satsa på landsbygden så borde han komma upp på banan.

”Hot mot landsbygden”

C-ledaren kommer dock att fortsätta att försöka få till en duell med Löfven om bönder och landsbygd.

– Jag ser det som min uppgift att syna korten hos motståndarna. S-politiken är ett hot mot landsbygden. Stora skattehöjningar på företag och transporter riskerar att utarma landsbygden om de kommer till makten.

Men om man får tro Socialdemokraterna, kommer Annie Lööf få vänta på sin duell.

– Vi har förstått att Annie Lööf gärna vill debattera regionalpolitik med Socialdemokraterna. Då tycker vi att det är logiskt att hon debatterar med Anna-Caren Sätheberg som är vår regionalpolitiska talesperson, säger Stefan Löfvens pressekreterare Erik Nises.