Snökanoner slår till mot ostkusten

Publicerad 2014-01-29

Snöfallet orsakade stora problem i Skåne under onsdagen.

Nu väntas det bli ännu värre – med snökanoner som sprutar nederbörd över ostkusten.

– Det kommer att bli ganska besvärligt, säger Eva Strandberg, meteorolog på SMHI.

Snökanonen är ett meteorologiskt fenomen som särskilt brukar påverka ostkusten.

Över Östersjön har kraftiga snöfall laddats upp under dagen - som nu väntas drabba Österlen, Blekinge, Gotland och södra delarna av Kalmar län under onsdagen.

– Vi har fenomenet vi kallar snökanon som i lokala stråk kommer att ge ganska kraftigt snöfall i det här området, säger Eva Strandberg.

Flera olyckor

Snökanonerna väntas orsaka nederbörd längs ostkusten under kvällen och även natten.

– Det finns en risk för att det kommer att röra sig upp längs Smålandskusten och kanske så långt som upp mot Östergötland under morgondagen, säger Eva Strandberg.

Under onsdagen har snöfall orsakat stora problem i Skåne med besvärligt väglag, svår halka, drivbildning och snörök. Söder om Mariestad omkom en minibussförare i en frontalkrock med en skolbuss med 29 barn. Under onsdagen rapporterades 67 trafikolyckor in till polisen i Blekinge och Skåne, skriver TT. Många lastbilar och personbilar körde av vägen och Trafikverket varnade under eftermiddagen för fortsatt besvärligt i trafiken med svår halka, drivbildning och snörök i hela södra Götaland.

Kommer bli problematiskt

Enligt SMHI väntas snöfallet sprida sig under onsdagen till Götaland, Svealand och södra Norrland.

Några större mängder nederbörd är det inte fråga om men i kombination med hård vind väntas problemen ändå fortsätta i Skåne samt utökas till resten av landet under onsdagen.

– Det kommer att vara besvärligt, säger Eva Strandberg.