Lars Ohly avgår i januari

Publicerad 2011-08-09

"Det har inte gått bra i opinionen, och det påverkar självklart mitt beslut"

Han var precis som vanligt: med ett leende på läpparna tog Lars Ohly emot journalisterna på presskonferensen.

Sedan meddelade han att han avgår som partiledare i januari.

– Beslutet har vuxit fram under en längre tid, säger han.

Under Lars Ohlys ledning har Vänsterpartiet inte gått framåt i något av riksdagsvalen. I dag meddelade han att partiets svikande opinionssiffror är en viktig orsak till att han avgår.

– Beslutet har vuxit fram under en längre tid. Det har inte gått bra i opinionen, och det påverkar självklart mitt beslut. Jag trodde nog att vi kunde lyfta mer i opinionen än vad vi har gjort.

– Valet var ett misslyckande av tre anledningar: vi som Vänsterparti gick inte framåt, vi fick inte bilda regering tillsammans med de andra rödgröna partierna och vi fick in ett rasistiskt parti i riksdagen.

Flera kandidater

Hittills har Jonas Sjöstedt, Ulla Andersson och Hans Linde meddelat att de kandiderar till partiledarposten på partiets kongress i januari.

– Det gör att det känns lättare, säger Ohly.

När Ohly såg tillbaka på sitt partiledarskap betonade han att han lämnar ett betydligt mer enat parti än när han tog över.

– Det är ett parti som är betydligt mycket mer enigt än när jag tog över 2004. Det är en framgång som vi ska värna om. Vi kommer att med stolthet kunna säga att vi inte är ett parti där besluten fattas i slutna rum eller i hemlighet.

Ångrar kommunismstämpeln

På frågan om vad som var hans största misslyckande under tiden som partiledare svarade Lars Ohly att han inte skulle ha försökt ”ändra inställningen till det för alla så känsloladdade ordet kommunist”.

– Det skadade både mig och partiet, säger han.

"Kommer bli ett regeringsparti"

Han meddelade också att han även i fortsättningen kommer att vara politiskt aktiv – och han ser ljust på partiets framtid:

– Vänsterpartiet kommer att bli ett regeringsparti förr eller senare.

– Ni kommer att få anledning att intervjua mig fler gånger, sa han till Aftonbladet.

Och för alla som undrat: en comeback som tågmästare är inte aktuell förrän tidigast 2014.

– Men det är världens roligaste jobb.

ANNONS