Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Vapenlekar på nazisternas barnläger

Uppdaterad 2011-06-16 | Publicerad 2011-06-15

Det nazistiska Svenskarnas parti anordnar vapenlekar på sitt familjeläger i sommar.

Soft airguns är en av punkterna på programmet.

– Jag är chockad. Det är en parodi på SS-tiden och nazityskland, säger Ruzica Stanojevic, ordförande för Vänsterpartiet i Skåne.

I sommar ordnar högerextrema Svenskarnas parti, tidigare Nationalsocialist front, ett familjeläger på hemlig plats i Skåne i juli.

Aktiviteterna riktar sig främst till barn och unga: brännboll, besök på bondgård och paddling. Men lek med soft airguns står också på programmet.

När Aftonbladet pratade med lägrets arrangör Andreas Carlsson i går, sa han:

– Vi fokuserar på att ha kul och ha aktiviteter som barn gillar.

Replikor av dödliga vapen

Soft airguns är en modern typ av luftgevär, som skjuter ut ärtliknande ammunition med tryckluft. De är replikor av riktiga vapen, eller mer brutala fantasivapen som endast finns på film. Det finns kopior som liknar vapnen i filmerna Alien och Die hard.

Åldersgränsen för soft airgun är 18 år.

Studenten Christian Olsson, 19, är dedikerad airsoftspelare och förklarar upplägget.

– Man är två lag och det lag som först skjuter ut varandra vinner.

Han oroas över att Svenskarnas parti ordnar soft airgunlekar.

– Det är vapen som skjuter ut kulor med ganska hög anslagskraft. Träffar man ögat kan man inte se med det ögat mer. De kan dessutom tas för riktiga vapen. Du vill inte se minderåriga springa omkring med dem, säger han.

– Dels är de nazister. Dessutom finns mindreåriga. Och så har de vapen. Det är beklämmande. Man undrar om de verkligen har tittat på lagen, tillägger Christian Olsson.

"Jag är chockad"

Ruzica Stanojevic, är ordförande för Vänsterpartiet i Skåne.

– Det känns som att det inte är sant. Det låter så osannolikt. Jag kan inte ens uttrycka mig. Jag är chockad, säger hon.

– Den typen av läger - det är som en parodi på SS-tiden och nazityskland. Det är helt otroligt. Det minsta man kan säga att det är olämpligt.

– Jag är ändå inte förvånad att det just sker i Skåne. Finns stöd för någon typ av sådana här åsikter så är det här. Man normaliserar ett visst typ av tankemönster där främlingsfientlighet ingår. Men att de skulle låta det gå så här långt, med familjeaktiviteter med barn. Det är osmakligt, säger Ruzica Stanojevic.

Tillstånd krävs för minderåriga

Lars Björle, verksamhetsansvarig för vapenfrågor på Rikspolisstyrelsen, förklarar att reglerna för soft airgun är desamma som för luftgevär.

– Tillstånd för innehav krävs för alla under 18 år, säger han.

Under uppsikt av någon som fyllt 20 år, kan undantag för minderåriga göras.

– Men då vill det till att man ska vara på ett sådant avstånd att man ska kunna nå fram och ingripa för att förhindra en olycka, säger Lars Björle.

Men följer Svenskarnas parti lagen, finns inget att invända mot vapenlekar på lägret.

– Jag kan inte ha några åsikter om vilka som anordnar det, säger han.

Adam Krigsholm säljer soft airguns på Vapenbutiken i Hägersten utanför Stockholm.

– Ser man på de andra aktiviteterna som brännboll, så undrar man om de följer övervakningsreglerna för soft airguns ordentligt, säger han och tillägger vad han tycker om soft airguns på nazistiskt familjeläger:

– Jag är född och uppvuxen i Polen och min familj kommer från Polen så jag om någon vet vad nazismen innebär.

Aftonbladet har i dag sökt ordförande, vice ordförande samt lägerarrangören på Svenskarnas parti för en kommentar, men inte lyckats.