Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ragnar, Ragna

Amanda utsatt för tio fejkkonton på Facebook

Publicerad 2011-09-30

Anmälningar till sajten och polisen hjälper inte

Någon eller några stjäl hennes identitet – och Amanda Bredén, 19, kan inte stoppa det.

På Facebook finns ett tiotal fejkade konton med hennes namn och bilder.

Nu polisanmäler hon Facebook.

Amanda Bredén, 19, har blivit utsatt för att någon eller några satt upp fejkade facebookkonton, med hennes namn och bilder.

Trakasserierna har pågått sedan högstadiet. En eller flera okända personer stjäl Amanda Bredéns identitet, och skapar fejkade konton, med hennes namn och bilder, på olika sajter.

Nu har hon tagit studenten och driver en blogg, och problemen har mångfaldigats – på Facebook.

50 ringde om telefonsex

– När jag var 14-15 lades mitt nummer ut på Bilddagboken.se. 40–50 gubbar ringde och frågade om jag ville ha telefonsex. Sedan dess har jag haft skyddat nummer, säger Amanda Bredén.

Första polisanmälan gjorde hon 2006, fejkprofiler på Bilddagboken och Snyggast.se angav att hon var intresserad av telefonsex.

– Jag fick bara ett brev hem om att fallet var nedlagt. Jag och pappa överklagade, men det hände ingenting. De tog det inte på allvar.

Amanda Bredén beskriver hur hennes liv påverkats.

– Det innebar mycket problem för mig. De använde mitt namn och det kom bland annat folk till min skola och sa att jag sagt saker som jag inte gjort.

Tio fejkade Facebookkonton

2009 blev Amanda medlem i Facebook, och där fortsatte terrorn.

– Så fort jag anmälde ett konto på Facebook kom det upp nya. Nu har de börjat göra Facebookkonton över min bästa vän och min pojkvän också. Det tar aldrig slut, säger hon.

– Jag har hittat tio fejkkonton på mig som ligger ute nu, som jag vet om. Jag kan tänka mig att det finns fler.

Går man in på en Facebookprofil kan man trycka "anmäl". Det har Amanda gjort åtskilliga gånger – utan resultat.

– Mina kompisar hjälper mig att anmäla. De har säkert fått 30-40 anmälningar, men inget händer. Jag hittar inga nummer eller mejladresser där man kan kontakta dem.

Gör polisanmälan

– De skriver väldigt sexuella saker till killar i mitt namn. Det är inget jag står för. De skriver massa rykten om mig. Jag har fått ta mycket skit för det i skolan. Jag ska göra en polisanmälan. De som använder mitt namn bryter mot lagen. Därför förstår jag inte varför polisen gör något.

Har precis tagit studenten och driver en blogg och jobbar som modell.

Vem eller vilka förföljarna är, har Amanda Bredén ingen aning om. Ett par av kontona är på norska.

– Förmodligen är det folk som är avundsjuka och vill förstöra för mig. En del av dem är nog sådana som känner mig, men det kan också vara helt okända. Många gånger har man verkligen gått och tänkt - vilka är det? Man vill ha ett ansikte på dem som gör det. Det är därför jag gjort anmälningar, för jag vill veta vad det är för person.

Facebook: Svårt med 800 miljoner konton

Jan Fredriksson, presstalesman för Facebook i Norden, anser att fejkkontona borde tagits bort.

– Om det anmäldes för över ett år sedan och det inte hänt något än, är det något som gått snett – antingen att anmälan hamnat fel, om det saknas saker i anmälan eller om Facebook gjort ett manuellt misstag.

Enligt Jan Fredriksson kan anmälningar dock dra ut på tiden.

– Det kan ibland ta längre tid än vad man kan önska. Vissa ärenden ska ha förtur, som mordhot eller barnpornografi. Det är ju ett dilemma som man har när man har 800 miljoner användare och 500 miljoner som använder sajten varje dag. Det är självklart svårt att hålla koll på alla konton. Därför är Facebook noga med rapporteringssystem online, säger han.

”Överösta med anmälningar”

Facebookanställda i Sverige jobbar endast med konsulting och annonsförsäljning. En online-anmälan hamnar hos Facebooks europeiska huvudkvarter i Dublin. Där finns nära 400 anställda, varav några talar svenska.

– De blir överösta med anmälningar så klart, men vartenda ärende som kommer in ska en handläggare titta på. Det kan vara någon som anmäler ett konto av illvilja, och då måste man dubbelkolla så att man inte tar bort något som inte ska tas bort och vice versa.

Sajten kan enligt Jan Fredriksson behöva olika typer av bevis i form av id-handlingar, för att man är den man uppger sig för att vara.

– Om en person dött, exempelvis kan det ju i värsta fall hända att en kompis i all välvilja anmäler för att ta bort kontot, medan familjen vill att det ska finnas kvar en digital minneslund.

Men inget har ju hänt i Amandas fall, och det finns inga kontaktuppgifter till Facebook. Vad ska hon göra?

– Hon kan mejla länkarna till mig, så kan jag kolla upp om det hamnat hos rätt handläggare, säger Jan Fredriksson.