Köp inte julgrisen i säcken
Uppdaterad 2011-03-09 | Publicerad 2009-12-19
Årets modiga skinktestare har smakat och bedömt allt från vildsvin till kålrot
I centrum på julbordet: skinkan. Saftig och välsmakande. Eller?
Aftonbladets omutbara testpanel har provätit 10 olika julskinkor. Och hittat favoriter. Men också stolpskott som behöver stöttas med en god senap.
Så håll till godo 2009 års Julskinktest med Senapsextra.
Panelen marscherar in på krogen Den Småländska Kolonin i Jönköping. Två grymma profiler: äventyrsdrottningen Renata Chlumska, 36, och fotbollskungen Lars-Åke Lagrell, 69. Vid testbordet ansluter jurymedlem nummer tre som är krögaren själv, Tommy Myllymäki, 31, Årets kockvinnare 2007.
Den perfekta skinkan
Innan avspark resonerar trion om sina krav på den ultimata julskinkan.
Bör vara saftig.
Inte för mesigt saltad.
Ett visst tuggmotstånd är tacknämligt.
Men allra, allra viktigast:
Att skinkorna som hamnar på våra julbord kommer från glada grisar som mått bra under sin uppväxt.
Provsmakningen är en klassisk blindtest.
I testen ingår enbart färdigkokta, ej griljerade, skinkor och finns på hyllorna hos de stora matvarukedjorna. ICA och Willys har egna märken. Vildsvinsskinkan kommer från ett gårdsslakteri så ni som absolut vill ha vildsvin på julbordet kan söka på nätet efter närmaste privatslaktare.
Priset kan variera från butik till butik beroende på bland annat tillfälliga kampanjer. Kilopriset diffar från lägst ca 50 kr till upp över 100-lappen.
Ebba von Essen