Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Hildegard, Magnhild

Vd har pantsatt hela Vattenfallkoncernen

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-11-12

Lars G Josefsson tvingas avgå i dag enligt uppgifter

Vattenfalls vd Lars G Josefsson har pantsatt hela Vattenfallkoncernen i ett avtal med tyska myndigheter, rapporterar TV 4 Nyheterna.

Enligt uppgifter till Aktuellt i SVT kommer Josefsson tvingas att avgå på fredagen.

I samma veva sade Josefsson så här till TT:

– Det är ju styrelsen som tillsätter vd, och så länge styrelsen känner förtroende och jag har motivation så sitter jag naturligtvis kvar.

I juni i fjol skrev han under ett dokument som reglerar skadeståndsskyldigheten vid en eventuell olycka på det statliga bolagets kärnkraftverk i Tyskland. I praktiken innebär avtalet att hela koncernen pantsatts i och med att Vattenfall har obegränsat skadeståndskrav – vid en stor olycka riskerar hela koncernen att gå i konkurs, enligt TV 4.

Visste inget

Maud Olofsson uppger att regeringen inte fick någon information när avtalet slöts. För TT berättar hon att regeringen först för några veckor sedan fick vetskap om avtalet. Att hela koncernen fått det obegränsade ansvaret för missöden i Tyskland, inte bara den tyska delen av verksamheten, är följden av att koncernen genomförde en bolagsombildning 2008, enligt henne:

– Det är vi som har ställt frågorna (till Vattenfall) och fått svar som inte är acceptabla.

– Vi vill inte riskera våra tillgångar i Sverige vid en olycka i Tyskland, säger Maud Olofsson.

Tyskland har, till skillnad från Sverige, sedan 20 år inskrivet i lag att bolag som driver kärnkraftverk är obegränsat ansvariga för skadestånd vid en olycka.

Ingen frågade

Lars G Josefsson försvarar det tyska avtalet:

– För att kunna föra pengar från dotterbolag till moderbolag i Tyskland måste man ha ett sådant här avtal. Det är fullt normalt och sker i alla tyska koncerner.

Enligt honom är riskerna mycket små att Vattenfall skulle bli skadeståndsskyldigt, eftersom åtskilliga instanser träder in innan dess. Han säger att det är först om kraven skulle överstiga "tusentals miljarder" som det svenska bolaget skulle kunna drabbas.

När Maud Olofsson på onsdagen gick till storms mot Vattenfalls ledning för planen på att sälja ut sitt elnät, nämnde hon inte med ett ord problemet med skadeståndsansvaret.

– Det var ingen som frågade.

Förtroendet skadat

Trots att Maud Olofsson nu kommer med ännu mer kritik mot Vattenfall och dess ledning, håller hon fast vid att hon har fullt förtroende för styrelsen.

Riksdagens näringsutskott begärde på torsdagen att hon ska kallas in för att ge sin syn på hur staten ska styra Vattenfall bättre.

Tidigare har hon kritiserat Vattenfalls ledning för att ha slarvat med säkerheten, skadat lönsamheten och varumärket, samt för att inte ha gjort det som regering och riksdag förväntat sig när det gäller grön omställning av energipolitiken. Förtroendet för bolaget är allvarligt skadat, enligt Maud Olofsson.

TT

ANNONS