Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Birgitta, Britta

Miljöministern: Uteslutet ta emot avfall från utlandet

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-06-03

Miljöminister Andreas Carlgren säger att enbart svenskt kärnavfall ska förvaras i den kommande slutförvaringsanläggningen.

– Jag finner det helt uteslutet att vi skulle ta emot avfall från andra länder. Det är en grundläggande princip för oss.

Andreas Carlgren, miljöminister (C).

– Var och en tar ansvar för sin bit. Men jag tror inte det blir några förfrågningar eftersom de andra länderna känner till vår inställning, säger han.

Han säger också att han inte själv har haft någon uppfattning om vilken av de båda orterna som är bäst lämpad för slutförvaret.

Kan tas upp vid kris

– Jag har bara förväntat mig att den plats med den bästa säkerheten ska utses. Nu handlar det om att hålla tummen i ögat på de myndigheter som ska granska SKB:s ansökan, säger han.

Han vill inte heller uttala sig specifikt om de olika metoderna för slutförvar. Men han säger att KBS-metoden har en fördel som ett djupförvar saknar.

– KBS-metoden innebär en lagring på 500 meters djup. Det innebär att man i en kris kan ta upp avfallet vilket ger handlingsutrymme för kommande generationer. Lägger man ner avfallet på två till tre kilometers djup som det handlar om vid ett djupförvar tar man bort det handlingsutrymmet, säger han.