Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

"Läget är oförändrat"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-10-31

Den 25-åriga kvinna som vårdas i respirator för svininfluensa är fortfarande nedsövd. Läget är oförändrat allvarligt.

– Jag tolkar det som positivt att hennes tillstånd är stabilt och inte har försämrats, säger Lars Hagberg, överläkare vid Sahlgrenska sjukhuset.

Lars Hagberg, överläkare.

Kvinnan kom in till Östra sjukhuset i Göteborg den 28 oktober. Hon är gravid i elfte veckan och hade haft typiska symptom på svininfluensa. När hon började få svårt att andas sökte hon hjälp. På sjukhuset blev hon snabbt sämre och fick sövas ned.

– Hon är fortfarande nedsövd och får näring genom en sond, säger överläkare Lars Hagberg, som kallade till presskonferens i dag.

Oklart om vaccination

Läkarna vet fortfarande inte om kvinnan har vaccinerats. De har inte hunnit få fram den informationen, berättade Hagberg på presskonferensen. Eftersom kvinnan sövdes ned när hon kom till sjukhuset så fanns det inte tid att ta reda på vilka vaccinationer hon hade fått.

Det finns inget som talar för att fostret ska ha tagit någon skada av kvinnans tillstånd.

– Så länge hennes läge är stabilt så ska det inte vara någon fara, säger Lars Hagberg, som vid presskonferensen inte kunde svara på om kvinnans tillstånd är livshotande.

– Det förekommer dödsfall, det vet vi, säger han.

"Dramatisk ökning"

Lars Hagberg har ingen uppgift om hur kvinnan blev smittad.

Enligt Ann Söderström, smittskyddsläkare i Västra Götalandsregionen, blir allt fler allvaliga fall av svininfluensa kända i området.

– Vi har en dramatisk ökning av fall. De flesta smittade är unga vuxna. Därför är det extra viktigt att vaccinera sig, säger hon.

I Västra Götaland har omkring 10 procent redan vaccinerat sig.