17 miljarder till vård och skola

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2009-04-07

Regeringen lovar pengar till landets kommuner och landsting - men först nästa år

Sju miljarder kronor ska rädda jobben i vården och skolan.

Det lovar nu regeringen inför vårbudgeten nästa vecka.

– För sent, säger Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén till TT.

Över 15 000 personer kan i år och nästa år få gå från landets skolor, äldreboenden och sjukhus enligt en undersökning som organisationen Sveriges kommuner och landsting har gjort.

Bakgrunden heter ekonomisk kris med bland annat minskade skatteintäkter som följd.

Både statsminister Fredrik Reinfeldt och finansminister Anders Borg har tvekat till att öppna plånboken.

– Utrymmet är ytterst begränsat, sa Borg så sent som förra veckan.

Men nu lyssnar regeringen och skriver på DN Debatt att man ger sju miljarder kronor till kommunerna och landstingen nästa år, fördelat efter befolkningsstorlek. 2011 och 2012 höjs statsbidragen med fem miljarder per år.

Inga pengar 2009

”Satsningarna kan göras utan att de offentliga finansernas långsiktiga hållbarhet äventyras”, skriver alliansledarna Reinfeldt, Olofsson, Björklund och Hägglund i debattartikeln.

Däremot blir det inga extrapengar i år.

”Den som nu sätter i gång sedelpressarna eller låter underskotten skena i väg kommer snabbt att tvingas till både skattehöjningar och nedskärningar i välfärden. Det skulle fördjupa krisen, hota tryggheten och riskera att kraftigt försvåra återhämtningen”, skriver de.

Men pengarna kommer för sent menar Lärarförbundets ordförande Eva-Lis Sirén. Många kommuner skär ner på skolan redan i år.

– 2010 kommer att bli ett nattsvart år för skolorna. Det är redan 1 300 lärarvarsel lagda och de kommer att verkställas, säger Sirén till TT.

Även fackförbundet Kommunals ordförande Ylva Thörn är missnöjd.

”Jobbkrisen fortsätter”

"Regeringen väljer att stå passiv hela 2009. Därmed fortsätter jobbkrisen i kommuner och landsting att sprida sig som en lavin som direkt slår mot välfärdens kvalitet. Regeringens passivitet i år ger ett ännu sämre utgångsläge för 2010, en försämring som hade kunnat undvikas", skriver hon i ett pressmeddelande.

Oppositionen är som väntat kritisk.

– De ger inte kommunsektorn ett öre i år. Jag är faktiskt förvånad att de inte förstått läget trots att varslen duggar tätt, säger Thomas Östros, Socialdemokraternas ekonomiskpolitiske talesperson till TT.

Anders Knape, ordförande för Sveriges kommuner och landsting är däremot nöjd.

– Vi vet inte hur den ekonomiska utvecklingen kommer att se ut, om krisen fördjupas ytterligare eller vänder uppåt. Men helt klart är att sju miljarder är ett bra tillskott till sektorn. Det kommer medverka till att upprätthålla välfärden och sysselsättningen i sektorn, säger Knape till Aftonbladet.

Regeringen föreslår även lättnader när det gäller det så kallade balanskravet. Det innebär att kommunerna kan samla pengar i ladorna i goda tider för att sedan använda pengarna under dåliga år.

Vårbudgeten läggs fram den 15 april men förslaget lämnas till riksdagen redan på onsdag, skriver TT.

ANNONS