Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

Aftonbladet avslöjar: Bandet visar Alliansbråken

Publicerad 2014-07-05

VISBY. Alliansledarna framhåller att de trivs tillsammans och att den rödgröna oppositionen är djupt splittrad.

Men en bandinspelning som Aftonbladet tagit del av visar att det är långt ifrån konfliktfritt inom regeringen.

Värst är bråken mellan Folkpartiet och Centern.

Under Almedalsveckan har Alliansen gjort flera gemensamma utspel. I söndags lanserade partisekreterarna en granskning av oppositionens jobbpolitik och i onsdags höll parti­ledarna en gemensam pressträff där de lanserade ”Sverigebygget”.

Under veckan har regeringens företrädare pekat ut S, V, MP och Fi som splittrade och varnat för kaos vid maktskifte. Samtidigt har man hyllat sin egen enighet.

Bekräftas av Britz

Men riktigt så harmoniskt är inte fyrpartiäktenskapet, visar en bandinspelning från ett seminarium på FP:s riksmöte i Örebro i mars. Rubriken var ”Sagt och gjort med Folkpartiet i regeringen” och leddes av en av Jan Björklunds närmaste medarbetare – Johan Britz, statssekreterare och chef på FP:s samordningskansli.

Efter dragningen som åhörarna presenterats konstaterar en man att publiken getts bilden att konflikterna är störst med C. En beskrivning som på bandet

bekräftas av Britz:

– Jag skulle nog säga, ja både och. FP är ju en kombination av storstadsliberaler och… ja, vi är en kombination av lite grand av moderater och lite grand av kristdemokrater om ni fattar vad jag menar. Det tycker jag märks, svarar han.

På inspelningen framgår också att det inte bara är med Annie Lööfs parti det skaver.

– Sen betyder inte det att vi inte kan ha jättekonflikter med KD inom vissa saker. Ta till exempel det vi kallar SRHR, Sexuell rätt, hälsa och rättigheter, något som vi tycker är jätteviktigt för biståndet och hur man ska fördela våra biståndspengar. Där kan vi ha jättekonflikter med KD, säger Britz.

”Fint samarbete”

Han nämner en rad frågor som skapar problem när partierna ska komma överens.

– På jämställdheten till exempel, där skaver det lite grand mot KD, migration skaver lite mot alla andra, beroende på vad vi föreslår, framför allt skaver det mot Moderaterna.

På bandinspelningen beskrivs också att M är dominerande i Alliansen, då de har makten över de tyngsta departementen och därmed kan sätta käppar i hjulet för frågar man ogillar.

Magnus Wallerå, chef för C:s samordningskansli, vill dock inte kännas vid några hårda konflikter.

– Vi har ett fint och bra samarbete med våra Alliansvänner, säger han.

Johan Britz själv börjar med att beklaga om han ”uttryckt sig klumpigt” när han får höra talas om bandinspelningen. Och säger därefter:

– Det är ingen hemlighet att vi tycker olika i en del frågor, men styrkan i Alliansen är att vi kommer överens i förhandlingar och tar ansvar tillsammans.

Svårt med HBTQ-frågor

Den bilden delas av FP-­ledaren Jan Björklund som talar i Almedalen i dag. Han lyfter fram att samarbetet fungerar bra och att det handlar om att kompromissa.

– Det är det som är konsten och det är det jag tror våra motståndare kommer ha väldiga problem med.

Björklund håller inte med om att C och FP har en särskilt konfliktfylld relation, förutom på en punkt.

– Det har stämt tidigare när det gäller energipolitiken. Det går tillbaka till 1970-talets kärnkrafts­strider, säger han.

Att det finns frågor där FP går på tvärs med KD instämmer han i.

– När det gäller HBTQ-frågor har det varit svårt med KD. Men det är den här regeringen som har flyttat fram positionerna så att homosexuella kan gifta sig och flera andra reformer.

Följ ämnen i artikeln