Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Ludvig, Love

S lanserar ny strategi mot Alliansen inför Harpsund

Publicerad 2014-08-22

Inför regeringens mötet på Harpsund lanserar Socialdemokraterna en ny strategi mot Alliansen som ska användas hela vägen fram till valet.

Argumenten är desamma som de borgerliga själva använde mot Göran Perssons regering 2006.

– Det är vår roll som opposition att granska vad de gör, vi ser att de inte levt upp till vad de lovade, säger Socialdemokraternas presschef Odd Guteland.

Inför valet 2006 skrev Lars Leijonborg, dåvarande partiledare för Folkpartiet, en debattartikel i Dagens Nyheter. Han lanserade där nya etiska regler för FP som han hoppades skulle anammas av hela Alliansen. Bakgrunden var en rad skandaler inom socialdemokratin som uppdagats.

"Skandalerna inom socialdemokratin tycks aldrig ta slut. Företrädare för andra partier gör också fel ibland, men omfattningen går inte att jämföra på samma dag. Någonting gör att förtroendevalda inom arbetarrörelsen gång på gång brister i omdöme och slirar på moralen", skrev Leijonborg.

Reglerna som presenterades handlade bland annat om att en företrädare som det väcks åtal eller förundersökning emot, alltid ska ta timeout. En annan var att partipolitiseringen vid utnämningar helt måste stoppas.

Åtta år senare, inför Alliansens möte på Harpsund, lanserar Socialdemokraterna en ny strategi för att kritisera regeringen under valrörelsens slutskede. Det man ska göra är att använda samma argument som Leijonborg gjorde – men att nu vända strålkastarljuset mot Alliansen.

– Det är vår roll som opposition att granska vad de gör. När de skrev den här artikeln hade de åtta punkter. Vad vi ser nu är att de inte levt upp själva till vad de skrev att vi skulle göra. De var så explicita i vår kritik mot oss, säger Socialdemokraternas presschef Odd Guteland.

Ett exempel som ska tas upp är att migrationsminister Tobias Billström (M) inte tog timeout när det väcktes åtal mot honom rörande hans aktieaffärer i gruvbolaget Northland.

– De gjorde helt enkelt inte som de sa att de skulle göra. Detsamma gäller till exempel också med utnämningspolitiken. Det är viktigt att visa på detta inför valet så att väljarna kan ta ställning till vad de gjort eller inte gjort, säger Odd Guteland.

Han menar att regeringen brister på alla de åtta punkter som Lars Leijonborg skrev.

– Vi avser att redovisa många av de saker som vi tycker att de har gjort fel. Men vi kommer samtidigt att presentera mycket egen politik. Det är vår roll som opposition att granska dem och redovisa vad vi kom fram till.

Moderaternas partisekreterare Kent Persson tror inte att den nya S-strategin blir framgångsrik.

– S verkar ägna all sin vakna tid åt att prata om allt annat än hur jobben ska bli fler och hur man ska kunna ta ansvar för ekonomin. Eftersom S är så små behöver de regeringsvänner, men istället för att söka vänner att samarbeta med så letar de bittert efter nya dimridåer. De vill slippa redogöra för sin bidragspolitik och slippa redogöra för vilka eftergifter de kommer ge Vänsterpartiet och Miljöpartiet, säger han.