Golfstjärnan fast i Dreamliner-stopp

Publicerad 2014-06-09

Problemen fortsätter för flygbolaget Norwegians Dreamliner. Senast i raden av drabbade är en svensk golfstjärna.

– Sitter och väntar på ett försenat plan till Europa, twittrade Jesper Parnevik från flygplatsen i Fort Lauderdale.

Ett Norwegian-plan som ska ta 265 svenskar från Florida till Stockholm har blivit stående på flygplatsen i Fort Lauderdale sedan i lördags kväll.

Jesper Parneviks familj fick tillbringa kvällen på flygplatsen, där golfspelaren fördrev tiden med att kolla finalen i Stanley cup-hockeyn på en sportbar.

– Det är tur att inte NHL-lagen flyger med Norwegian. De skulle aldrig ta sig till nästa match i tid. Fortfarande inget plan i sikte! twittrade Jesper Parnevik strax innan midnatt lokal tid.

Dreamlinern kom inte i väg.

– Första gången jag försökte flyga Norwegian. Ett av ett inställda flyg, skrev Parnevik uppgivet halv ett på natten.

Norwegian beklagar

Norwegian beklagar förseningen. Hon berättar att Dreamlinern fått tekniska problem med de "spoilers" som sitter på vingarnas ovansida. De fälls ut för att bromsa upp planet under inflygning och landning.

– Det är oerhört tråkigt för resenärerna som vill resa hem. Men säkerheten kommer alltid först och vi har sett över alternativen. Det är inte helt lätt att flytta 265 passagerare med andra flyg och vi bedömde att det var snabbare att flyga in reservdelarna, säger Charlotte Holmbergh Jacobsson, informationschef på Norwegian.

Reservdelarna flögs in och felet åtgärdades, men förseningen blev extra lång då personalen sedan var tvungna att vila. Norwegian har under tiden ordnat med mat och hotellrum för sina passagerare.

”Står inte högt i kurs”

Många som skulle upp och jobba på måndagen har fått ringa sina arbetsgivare. Bollnäsbon Lasse Carlsson och hans sambo Margareta Brolin skulle resa hem efter en veckas semester i Florida men är nu fast på ett hotellrum i Fort Lauderdale.

Han beskriver stämningen på flygplatsen som kaotisk. De skulle ha flugit hem klockan 21.30 lokal tid, men blev sittande på flygplatsen till halv tre på natten innan de fick ett hotellrum.

De fick beskedet att planet skulle lyfta i går förmiddag. De åkte ut till flygplatsen igen bara för att bli besvikna.

– Nu är sista beskedet är att vi ska flyga klockan tio i dag, säger Lasse Carlsson.

Vad har du för känslor för Norwegian just nu?

– De står inte högt i kurs. Det jobbiga är att man får olika besked. Vi får meddelande via sms där de säger en sak och sedan får vi höra en annan sak vid incheckningen, så man vet inte vad man ska tro, säger Lasse Carlsson.

Om allt går enligt planerna framöver landar flyget i Sverige 37,5 timmar försenat.

Fortsatta teknikproblem

I maj blev ett av Norwegians Dreamliner-plan mellan Sverige och USA stående på Arlanda i över ett dygn innan det tog sig till Los Angeles.

I julas blev ett plan på samma sträcka flera dygn försenat innan det till sist kunde lyfta mot Stockholm.

Enligt Charlotte Holmbergh Jacobsson handlar det om olika tekniska problem som dykt upp på de helt nya planen.

– Vi har haft olika tekniska problem och har kanske haft problem med spoilers någon gång tidigare. Det är tråkigt att det ska inträffa igen. Vi har beställt helt fabriksnya flygplan från Boeing och då borde man kunna förvänta sig en högre driftstabilitet, säger hon.

Efter lång väntan har nu passagerarna börjat checka in sitt bagage för att flyga hem vid klockan 16 svensk tid. En av dem är Peter Ljunggren som säger att det kan bli familjens sista resa med Norwegian.

– Aldrig mer, säger min fru. Inte över Atlanten i alla fall, kanske inom Europa. Skillnaden mot andra bolag är att de tar hand om en och skulle ha skickat hem oss med någon annan. Men det är billigare att flyga in delarna och ha oss på hotell i två nätter, säger han.

ANNONS