Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bernhard, Bernt

Monsterdyrt hotell öppnar efter 10 år

Publicerad 2014-08-17

Ökända Dragon Gate slår upp portarna - igen

Dragon Gate är en kulturkrock mitt på E4:an.

Under gårdagens grandiosa invigning spelade Kalle Moraeus polka i Älvkarle­bys egen förbjudna stad.

Men vägen dit har varit allt annat än rak.

Kenny Li, vd.

Det är svårt att sova på Dragon Gate. Inte för att E4:an dånar precis utanför fönstren, utan för att hotellet ännu inte har öppnat. Problem med värme, el, ventilation och brandskydd har försenat bygget gång på gång. Trots att det har gått tio år sen den kinesiske affärsmannen Jingchun Li köpte det.

Men Jingchun Li, som har gjort sig en förmögenhet på myggmedel i hemlandet Kina, vägrar att ge upp sin dröm om ett svensk-kinesiskt kulturcentrum.

Vinst inget mål

– Han har en större vision. Att tjäna pengar är inte hans mål. Han vill bygga en plattform för att kineser ska kunna uppleva svensk kultur och för att svenskar ska kunna uppleva kinesisk kultur, säger vd:n och talespersonen Kenny Li.

Men varför just här, intill en motorväg i Älvkarleby?

– Mister Li tycker om det här stället. Han var här flera gånger innan han köpte det. Det ligger mitt i Sverige och nära vatten. Sen var det visst något med feng shui också, men det förstår jag inte riktigt, säger Kenny Li.

Här finns redan en restaurang och ett museum. I shoppen trängs prydnadssaker med foppatofflor som är ”made in China”.

Hittills har Dragon Gate enligt uppgift kostat över 200 miljoner kronor. Men när vi står högst upp i den pagodliknande huvudbyggnaden och blickar ut över det väldiga kinesiska torget känns det nästan i underkant.

Superrik ägare

Pengar har dock aldrig varit ett problem för Mister Li och nu sägs att de 56 rummen med kinesisk prägel till slut är färdiga för incheckning. Nästa månad anländer de första gästerna.

Men redan i går var det dags för grandios invigning.

Moraeus på plats

Artistuppbådet var kanske ingen kulturrevolution, men Kalle Moraeus och Ace Wilder tycktes falla den blandade publiken i smaken. De ungefär tusen åskådarna övervakades av ett halvdussin ordningsvakter och 200 terrakottakrigare i naturlig storlek inne i museet.

”Busy doing nothing at all”, sjöng Ace Wilder om och om igen, dock utan att någon verkade ta det som ett hån mot den tidsoptimistiska arrangören.

Stämningen var tvärtom på topp - även om inte alla vågade tro på att hotellet faktiskt kommer att öppna den här gången.

– Det är nästan 99 procent säkert, lugnar vd Kenny Li.

En historia kantad av problem

Hotellet på Dragon Gate uppfördes 1986. Det hette från början Älvkarlen. Fram till 2004 var det mest en ekonomisk börda för Älvkarleby kommun.

2004 tog den kinesiske affärsmannen Jingchung Li över bördan. Han sägs ha lagt ner 200 miljoner kronor på Dragon Gate – utan att kunna öppna hotellet. Bland annat har ventilation och brandskydd inte klarat besiktningarna.

I dag är Dragon Gate ett gigantiskt komplex. I museet trängs cirka 200 skalenliga kopior av soldaterna i terrakotta­armén i den kinesiska staden Xian.

Det stora torget omgärdas av en hög mur som ska symbolisera Kinesiska muren.

På torget står en 20 meter hög staty av Guanyin, nådens gudinna i buddhismen.

Porten vaktas av likadana lejon som finns vid palatset i Förbjudna staden i Peking.

De 56 rummen på hotellet har alla gjorts om i kinesisk stil. Högt upp i huset finns ett hälsocenter.

På området finns ett shaolin­tempel. Planen är att hålla kurser i kung fu där.

Redan 2007 invigdes Dragon Gate första gången. Då uppträdde bland andra Robert Wells.