Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

Le Pen: Ebola kan lösa invandringsproblemet

Publicerad 2014-05-21

Jean-Marie Le Pen.

Ett virus kan lösa den globala ”befolkningsexplosionen” och ”Europas invandringsproblem”.

Det menar Jean-Marie Le Pen, 85, kandidat till Europaparlamentet för det franska högerextrema partiet Front National.

– Herr Ebola skulle kunna lösa det där på tre månader, säger Le Pen.

Gustav Fridolin (mp) kräver nu att Sverigedemokraterna ger besked om de kommer samarbeta med Front National.

I tisdags höll Front National ett valmöte i franska Marseille. Innan själva mötet, på ett cocktail-party, beskrev Jean-Marie Le Pen inför journalister att det pågår en ”demografisk explosion” i världen – men att situationen går att lösa.

– Herr Ebola skulle kunna lösa det där på tre månader.

Senare, på själva mötet, sa Le Pen inför anhängare att han var rädd för att den franska befolkningen kan komma att ersättas av invandrare, skriver brittiska The Guardian.

– I vårt land och i hela Europa har vi upplevt ett kataklysmiskt fenomen. En migrationsinvasion, mina vänner, som vi bara sett början av.

Anklagats för antisemitism

Jean-Marie Le Pen kandiderar till Europaparlamentet för Front National och han hoppas att partiet kommer till makten.

– Den här massiva invandringen riskerar att byta ut hela befolkningar om vi inte kommer till makten snart och kan sätta stopp för den dekadenta politik som förts under decennier, sa Le Pen på mötet.

Han har flera gånger anklagats för främlingsfientlighet och antisemitism.

2005 dömdes Le Pen först till att betala 135 000 kronor i böter och skadestånd efter att ha uttalat sig nedsättande om muslimer i en intervju med tidningen Le Monde. Domen revs upp efter att den överklagats.

Inför fotbolls-VM i Frankrike 1998 klagade Le Pen på att det franska landslaget hade för få vita spelare.

Kräves besked från SD

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin kräver efter Le Pens uttalande att Sverigedemokraternas partiledare, Jimmie Åkesson, nu måste ge besked om de tänker samarbeta med Front National.

– När vi vaknar kommer det att vara tre dagar kvar till valet. Det är dags att Jimmie Åkesson berättar för sina väljare om man kommer samarbeta med den här mannens parti, säger Gustav Fridolin till Aftonbladet.

I oktober förra året träffade Jimmie Åkesson Front Nationals partiledare och diskuterade ett eventuellt samarbete i EU-parlamentet.

– Jimmie Åkesson har kallat partiet för modernt och att de gått i en fräsch riktning. Front National är ökända för att ha kallat förintelsens gaskamrar för en historisk bagatell. Tisdagens uttalande från Le Pen visar att det här är ett parti som önskar livet ur andra människor, säger Gustav Fridolin.

”Fångat mellan stålkäftar”

Jean-Marie Le Pens dotter, Marine Le Pen, är partiledare för Front National. Hon har försökt att leda partiet bort från dess historia av antisemitism. Inför valet till Europaparlamentet har hon bland annat sagt att hon inte kan tänka sig att samarbeta organiserat med vare sig det grekiska nazistpartiet Gyllene Gryning eller det ungerska Jobbik, som är högerextremt.

Även Marine Le Pen talade under tisdagens valmöte i Marseille och menade att Frankrike är fångat mellan två stålkäftar.

– På ena sidan har vi importen av utländsk kultur genom en våg av invandrare, som till skillnad mot tidigare vi förändra vårt beteende och våra liv. På andra sidan finns Europakommissionen vars galna administration tvingas på varje del av vår vardag.

Opinionsundersökningar inför valet pekar på att Front National kommer att få mellan 23 och 25 procent av rösterna i valet. Det skulle göra dem till största parti i Frankrike.