Svarta lådan försvunnen

Publicerad 2014-07-20

”Rykten säger att den skickats till Moskva”

Katastrofplanets svarta lådor är mystiskt försvunna.

Proryska separatister vägrar svara på om de är förda till Moskva.

– Att hitta lådorna är avgörande. De måste analyseras av en utomstående part, säger flygexperten Stephan Persson Tyrling.

Fler och fler rapporter vittnar om kaos på MH17:s nedslagsplats i östra Ukraina.

När det kommer till de svarta lådorna är förvirringen total.

Lådorna är avgörande för att fastställa hur olyckan gått till. De innehåller all teknisk information om planet och piloternas sista ord inne i cockpit.

Hittats av rebellerna

Så sent som i torsdags rapporterade nyhetsbyrån Interfax-Ukraina att en av lådorna hade hittats av separatister. Den ska ha sänts till Moskva för analys.

Dagen efter meddelade en ukrainsk representant för Donetskregionen att två lådor hittats vid nedslagsplatsen - och att de var kvar i landet.

Under en presskonferens i går sa representanter från OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, att de hindrats från att göra ett ordentligt arbete vid platsen.

Inte fått något svar

De har upprepade gånger frågat separatister som vaktar nedslagsplatsen, var lådorna finns. Men OSSE har inte fått något svar.

– Vi vet att saker har flyttats, men vi har ännu inte fått någon information om var de är, säger Michael Bociurkiew, talesperson för OSSE-teamet.

I går kom även rapporter om att separatister flyttat kroppar till ett bårhus i Donetsk – där man hotat att genomföra egna obduktioner.

– För varje dag som går minskar chansen att skydda och säkra platsen och kropparna, säger Michael Bociurkiew till Reuters.

Viktigt att de hittas

Stephan Persson Tyrling är chef för luftoperativa sektionen på Försvarshögskolan. Han betonar att det är mycket viktigt att lådorna hittas – och att en utomstående part undersöker dem.

– Det finns rykten om att separatister skickat dem till Moskva. Det skulle vara förödande eftersom Ryssland och Ukraina är parter i målet. Det krävs en helt neutral utredning, säger Stephan Persson Tyrling.

Bevis kan förstöras

Flera stats- och regeringschefer i världen uttryckte i går oro över att vrakplatsen ännu inte säkrats - trots att två dygn har gått sedan planet sköts ner. Bevis riskerar därmed att undanröjas och förstöras.

– Lådorna är förseglade. Så länge de är obrutna kan man inte påverka dem. Är de öppna finns risken att de har manipulerats, säger Stephan Persson Tyrling.

Så här ser den svarta lådan ut.

Svarta lådan - så fungerar den

Allmän information

”Svarta lådan” brukar bestå av två separata lådor – en ljudregistrator som spelar in röster och en färdskrivare som bland annat sparar information om flygplanets position, höjd, hastighet och färdriktning. ”Lådan” var från början svart. Numera är den starkt orange för att synas bättre.

Sladdingång

Används för att ladda ner informationen.

Minnesenhet

Innehåller två timmar inspelat ljud eller 25 timmar information om planets tekniska data: Höjd över havet, fart och bränsleåtgång.

Den runda cylindern

Väger sex kilo och är cirka 30 centimeter lång. Är gjord i härdat stål/titanium och är helt isolerad. Den klarar temperaturer på upp till 1100 grader Celsius i en timme och trycket som uppstår på 6000 meters vattendjup.

Strömenhet

Svarta lådan drivs av generatorer som är kopplade till flygplanets motorer.