Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Snart får hon återse sin son

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-01-11

Clara Rojas son föddes i fångenskap hos gerillan

Clara Rojas när hon återser sin mamma den 10 januari på Simon Bolivar International Airport utanför Caracas. Snart får hon även återförenas med sin son.

Hennes åtta månader gamla son togs ifrån henne. Själv var Clara Rojas fånge hos Farc-gerillan i den colombianska jungeln.

Nu, över tre år senare, är hon frigiven – och kommer snart få återförenas med sin son.

Clara Rojas, frigiven av Farc-gerillan efter sex år som gisslan, vill så snart som möjligt återförenas med sin son.

– Han var så jätteliten och alldeles ljuvlig. Det som satte de djupaste spåren var hans leende, berättar Clara Rojas om sonen, som föddes i djungeln den 16 april 2004.

– Han fick heta Emmanuel, eftersom han var en gåva från Gud, säger modern i den första intervjun efter frigivningen, för radiostationen Caracol.

Fördes till barnhem

Rojas, 44 år, var kampanjledare för presidentkandidaten Ingrid Betancourt när båda kvinnorna togs till fånga av den colombianska gerillan i februari 2002. Hon släpptes tillsammans med Consuelo Gonzalez, 57, som Farc tagit som gisslan redan 2001.

Lille Emmanuel, vars far är Farc-rebell, föddes under dramatik. Under den svåra födseln fick pojken en skada i armen. Efter förlossningen blev Rojas sängliggande i 40 dagar, medan strider rasade i djungeln omkring dem.

När Emmanuel togs från sin mor lämnades han över till ett fosterhem. 2006 tog myndigheterna hand om honom sedan han blivit sjuk och tagits in på sjukhus.

Nu finns Emmanuel på ett statligt barnhem. Det fick Rojas veta i slutet av 2007, genom colombiansk radio. Var fadern till barnet är säger hon sig inte veta.

Fångarna skildes åt

Rojas har heller inga besked om Betancourts öde. Gerillan skilde dem åt, av säkerhetsskäl.

– Om Ingrid vet jag ingenting från de tre senaste åren, säger hon.

Efter att ha sett videofilmer som colombianska myndigheter beslagtagit från Farc oroar Rojas sig för vännens hälsa, och skickar en hälsning via radion:

– Håll ut Ingrid. Jag hoppas att vi ses här mycket snart.

Betancourt tillverkade lille Emmanuels första klädesplagg innan väninnorna blev åtskilda. Plagget bär Rojas med sig, och hon ska visa upp det för Betancourts mor.

Gisslan – brickor i ett spel

Farc har lämnat över bevis för att åtta andra välkända fångar är vid liv. Bevisen lämnades till Venezuelas inrikesminister, som var med på en av de helikoptrar som hämtade upp Rojas och Gonzalez på hemlig ort i torsdags.

– Vi var en grupp på tio människor. De övriga fick tillstånd att skicka bevis på att de lever, berättar Rojas.

– Det var hjärtslitande att skiljas från dem som blev kvar; de var så ledsna.

I gruppen finns tre tidigare kongressledamöter, en före detta guvernör samt fyra poliser och militärer. Farc vill nu utväxla en del av sina många fångar mot omkring 500 fängslade Farc-rebeller.