Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Bror

"Vi har anställt en om dagen"

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-03-27

Branscherna som skriker efter folk

IT-branschen tillhör de sektorer som behöver anställa mest folk i år.

De här branscherna är riktigt heta just nu. Det visar en stor rekryteringsenkät som Svenskt näringsliv har gjort.

Allra störst behov av att anställa har IT-sektorn, där är behovet rekordstort. Även teknikföretagen, tjänsteföretagen och vårdföretagen vill rekrytera.

– Förra året anställde vi 270 personer, det blir en person om dagen, berättar Hélène Belin, pr-ansvarig på Atea (tidigare Ementor).

Ingen avmattning

Atea sysslar med it-infrastruktur och anställer både tekniker, konsulter och säljare. Enligt Hélène Belin syns ingen avmattning av rekryteringsbehovet det närmsta året.

Men enkäten visar också att många företag har problem med att hitta folk. Nära tre av fyra företag som försökt rekrytera har angett att det varit svårt att få tag på rätt medarbetare. Det har även Atea märkt av.

– På vissa orter är det enda som hindrar oss från att rekrytera att vi inte hittar folk, säger Hélène Belin. Generellt kan man väl säga att ju mer specialiserad tjänsten är desto svårare är det.

Ser ljust ut

Enligt Rekryteringsenkäten försökte två av tre företag i enkäten rekrytera nya medarbetare under andra halvan av 2007 och trenden ser fortsatt ljus ut i år. Det är fler företag som planerar att anställa än företag som inte kommer att göra det. Enda orosmolnet är att bland stora företag är det tvärtom.

Så rekryterar företagen

1. Informella kontakter, 71 procent

2. Annonsering, 54 procent

3. Arbetsförmedlingen, 53 procent

Bubblare:

Spontanansökningar

Bemannings- och rekryteringsbolag.