2008 kan slå rekord i bankrån

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-05-20

51 rån hittills i år – värsta månaderna på 17 år

2008 kan bli det bankrån-tätaste året någonsin i Sverige. Än så länge har 51 banker rånats bara i år.

I år har mer än tio banker rånats i månaden – så många har det inte varit sedan 1991. Säkrare bankomater och värdetransporter är en anledning till att rånarna väljer banker.

– Vi har också att göra med en ny generation rånare, säger Bertil Ellvén, säkerhetschef på Swedbank.

I takt med att bankerna blivit säkrare har rånarna blivit tyngre beväpnade och är ofta utrustade med sprängmedel.

– Rånen blir svårare för poliserna att hantera, eftersom rånarna inte tvekar att använda sina vapen. Svårigheten märktes inte minst vid rånen i Charlottenberg.

Av de 51 bankrån som hittills begåtts i år har 26 skett på mindre orter. Trots debatten om att det är för få poliser på landsbygden finns det inget som tyder på att andelen rån blir fler där. Däremot gör de långa utryckningstiderna att det blir fler dubbelrån.

"Rånarna sprang inte ett steg"

– I Charlottenberg dök poliserna inte upp förrän efter en halvtimme. På bilderna såg man hur rånarna släpade grejerna efter sig. De sprang inte ett steg, säger Dick Malmlund säkerhetsansvarig på Svensk Handel.

Bristen på landsbygdspoliser ska dock åtgärdas. Nu är det beslutat att ytterligare 4 000 poliser ska tillföras fram till 2010. De flesta ska jobba på lokala poliskontor. För en normalstor polismyndighet med 500 poliser blir det ett tillskott på mellan 50 och 70 poliser.

Swedbank hårt drabbade

Över hälften av rånen har skett på Swedbank. Bertil Ellvén, säkerhetschef på Swedbank, menar att rånarna väljer kontor som de känner igen.

– Våra bankkontor se likadana ut, vilket gör att rånarligor väljer samma bankkedja. Tyvärr är det ett beteende som smittar av sig även på andra rånare.

För att säkra kontoren ytterligare så sprängsäkrar Swedbank värdeskåpen och har infärgningsskydd på pengarna.

– I regel finns inte så mycket pengar att hämta som många tror. Skadan i pengar är inte så stor, däremot i lidande för dem som drabbas.

"Måste kunna filma"

Ellvén vill att poliser och myndigheter agerar.

– Det måste finnas poliser som kan ringa in brottsplatsen efter ett bankrån. Likaså måste vittnesberättelsena vägas tyngre i domarna.