Mp kräver inte EU-utträde

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-10-06

55 procent av medlemmarna röstade för att slopa utträdeskravet

Miljöpartiet tänker inte längre kräva att Sverige lämnar EU.

En majoritet av medlemmarna ställer sig bakom beslutet.

Därmed byter miljöpartiet ståndpunkt i en av sina gamla hjärtefrågor.

Nästan hälften av medlemmarna, 3 641 personer, eller 46,5 procent deltog i omröstningen, enligt de båda språkrören Peter Eriksson och Maria Wetterstrand.

En majoritet, runt 55 procent, av medlemmarna säger nej till utträdeskravet.

Stark EU-kritik

– Jag vill understryka att vi har ambitionen att EU-kritiken ska vara stark även i fortsättningen i miljöpartiet, sa Maria Wetterstrand vid en pressträff i dag.

Omkring 44 procent röstade nej. Besvikelsen bland EU-motståndarna är stor.

Besvikelse över utgången

– Jag och många med mig i partiet är besvikna över den här utgången, sa Ulf Holm, miljöpartiets gruppledare i riksdagen och en av dem som kämpat för att ha kvar utträdeskravet.

Det var i vintras som Maria Wetterstrand meddelade att hon inte längre tänker kräva utträde ur EU. Kollegan Peter Eriksson höll med

och på kongressen i maj beslutades att partiet skulle rösta i frågan.

Vänsterpartiet beklagar och socialdemokraterna välkomnar miljöpartiets beslut.

”Sorgligt och märkligt”

– Det är sorgligt och märkligt med tanke på den utveckling EU är inne i. Mycket går i dag åt fel håll, säger vänsterpartiets ledare Lars Ohly till TT.

Ohly hävdar bland annat att EU försvagar arbetsrätten och konflikträtten och att allt mer makt förs över från medlemsstaterna till Bryssel.

I en skriftlig kommentar skriver socialdemokraternas ledare Mona Sahlin att ”det är förstås bra att miljöpartiets medlemmar följt språkrörens förslag att slopa utträdeskravet, efter en mycket omfattande demokratisk process”.

ANNONS