Nu säljer barnen Bergmans hem

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-07-01

– ska auktioneras ut till högstbjudande

Nu säljs Ingmar Bergmans hem på Fårö – till högstbjudande.

Det har regissören själv bestämt.

– Vi har ingen aning om vem köparen blir, säger sonen Daniel Bergman.

När regissören Ingmar Bergman dog den 30 juli förra året lämnade han efter sig ett testamente med sin sista vilja: Hans fem fastigheter på Fårö skulle säljas. Bland fastigheterna finns hans älskade hem Hammars där han levde allt mer isolerad under sin sista tid i livet.

– I testamentet står att allt ska säljas till högstbjudande, gärna på auktion. Han befarade att det fanns risk för orättvisor och vi är överens om att vi ska följa det till punkt och pricka, säger Daniel Bergman, 45.

”Som att komma hem”

Barnen söker nu en mäklare som kan sälja mästerregissörens hem på den internationella marknaden. Det långsmala huset följer den steniga strandkanten och är ritat helt efter Bergmans egna behov och önskemål.

– För honom var det hela tryggheten och inspirationen. Bergman sa själv att det kändes direkt som att komma hem första gången han såg Fårö, säger Marie Nyreröd, dokumentärfilmare och vän.

Hon beskriver hemmet som en oumbärlig del av den svenska kulturhistorien.

– Det är ett väldigt vackert hem, men det är också en inspelningsplats. Runt hörnet spelades ”Persona” in och scener ur ”Trolösa” är filmade där. Det är synd om det försvinner till en privatperson, säger hon.

Ingmar Bergman köpte gården i början av 1960-talet och huset byggdes 1967. Där hade han sin specialritade öppna spis, sitt filmrum, bibliotek och meditationsrum. På väggarna har han själv tecknat små figurer.

– Det är han som har regisserat allt när det gäller hans boende, säger Daniel Bergman.

Från att Bergman fyllde 60 år den 14 juli 1978 samlades hela familjen på Fårö varje sommar för att fira hans födelsedag.

Bergman blev med åren en riktig Fårögubbe och hans uttryckliga önskan var att han och hustrun Ingrid skulle vila tillsammans på Fårö kyrkogård.

Så blev det. Men mycket talar nu för att familjen Bergman försvinner från den kalkstensvita ön.

– Ja, det ser så ut. Men det är upp till var och en att vara med och buda, det är högsta bud som gäller även om vi kommer ta ställning till vem köparen blir. Det är nio olika känslor inför det här, säger Daniel Bergman.

Arvet efter hans far delas

i nio delar – ett för varje barn. Barnen till Jan Bergman, som dog våren 2000, ärver hans del.

En unik plats

Det sammanlagda taxeringsvärdet på fastigheterna uppgår till 10,3 miljoner kronor. Men vilket det egentliga värdet är vågar ingen gissa.

– Fårö har alltid varit dyrt, men det här är en unik plats. Det kan vara värt hur mycket som helst, säger Leif Bertwig, fastighetsmäklare på Gotland.