Aftonbladet

Dagens namn: Stella, Estelle

Knivskar lektor till döds – nu döms han för mord

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2008-04-24

10 års fängelse för 42-årige mördaren i Örebro

Den 42-årige man som åtalats för att ha knivskurit en universitetslektor till döds har nu dömts till tio års fängelse för mord av Örebro tingsrätt.

Fuat Deniz.

– 42-åringen högg Fuat i nacken på ett sådant sätt att han hade uppsåt att döda, säger rådman Åke Gustafsson vid Örebro tingsrätt.

42-åringen hade själv yrkat på grov misshandel och vållande till annas död. Men sättet han dödade på – knivhugg med höjd arm bakifrån i nacken – bedömdes som mord.

– Knivhuggen var riktade ner i halsen. Han hade också dagen innan talat om för en kvinna att "han skulle döda i morgon", säger Åke Gustafsson.

Den 11 december förra året överföll 42-åringen universitetslektorn Fuat Deniz.

Motivet till knivhuggen ska ha varit en gammal konflikt mellan 42-åringen och Deniz Fuat.

"Friare under straffet"

– På rättspsykiatriska avdelningen i Göteborg beskrev mannen det som att han mådde bra nu efter att ha levt i en glaskupa i 22 år, säger Åke Gustafsson. Han var beredd på att ta ett fängelsestraff och menade att han skulle känna sig friare under straffet.

42-åringen bedömdes lida av en psykisk störning som dock ej var allvarlig.

Konflikten mellan honom och Fuat bedömdes inte heller vara så allvarlig att den var en förmildrande omständighet för brottet.

– Det fanns inga objektiva förmildrande skäl. Det handlade om ett personligt hat, säger Åke Gustafsson.

Lektorn var välkänd bland assyrier och syrianer och hade bland annat forskat om politiska aktivister. Polisen misstänkte först att det fanns ett politiskt motiv bakom mordet men så var inte fallet.

ANNONS