Undantagstillstånd utfärdat i Libanon

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-11-23

Libanons president Emile Lahoud har timmar innan hans mandat löper ut infört undantagstillstånd och beordrat armén att ta kontrollen över landets säkerhet. Anledningen: att ”landet befinner sig i akut kris”.

Libanons president Emile Lahoud skakar hand med general Michael Suleiman, bilden togs i onsdags. I dag, har Lahoud bett militären att ta kontrollen över landet.

Lahouds undantagstillstånd har genast ifrågasatts, inte minst eftersom presidenten enligt lag måste ha regeringen med sig i beslutet, och enligt premiärminister Fuad Saniora Cabinets talesperson har han inte det. Regeringen ogoltigförklarar beslutet.

Lahoud's talesman kontrar i sin tur med att premiärministerns regering är inkonstitutionell.

Lahouds mandat som president löper ut vid midnatt, och han lämnar då landet i ett politiskt vaakum. Tidigare under kvällen har det rapporterats att parterna inte vågar hoppas på att välja en efterträdare förrän nästa fredag.

Oenighet mellan den antisyriska regeringskoalitionen och den prosyriska oppositionen, där Hizbollahrörelsen ingår, har gjort att presidentvalet gång på gång skjutits upp de senaste månaderna. Och inte heller på fredagen kunde parterna enas om att rösta.

”Sessionen har skjutits upp till nästa fredag, den 30 november, för att möjliggöra mer diskussioner och för att kunna nå enighet”, meddelade talman Nabih Berri inför tidsgränsen då Lahouds mandat löpte ut – vid midnatt, klockan 23 svensk tid.

Krisen, den värsta sedan inbördeskriget 1975–90, ses som en förlängning av den internationella konfrontationen mellan USA å ena sidan och Syrien och Iran å den andra.

USA säger sig vilja låta libaneserna själva lösa krisen, och har i veckan nöjt sig med att uppmana Syrien att inte lägga sig i.

”Utbytt åsikter”

Utåt har det också varit tyst från Damaskus, men bland andra Turkiets premiärminister Recep Tayyip Erdogan och hans italienske kollega Romano Prodi har ringt Syriens president Bashar al-Assad för att diskutera läget.

Enligt Romregeringen håller al-Assad med om att det behövs ”en lösning som delas av alla parter”, och avråder från ”extrema beslut i sista sekund, som skulle leda till nya juridiska situationer som kan orsaka nya klyftor mellan Libanons politiska krafter”.

Det enda Erdogans talesman ville säga efter samtalet var att premiärministern och al-Assad ”utbytt åsikter om hur dödläget ska lösas”.

ANNONS