Tillåt dödshjälp

Uppdaterad 2011-03-11 | Publicerad 2007-12-10

Dödshjälp är förbjuden i Sverige.

Det betyder att svårt sjuka människor som inte vill tyna bort i en sjukhussäng måste åka utomlands för att få avsluta sina liv i värdighet.

Hans Engnell är en 25-årig student och liberal debattör som gillar film, te och Asien.

Många vänder sig till en välkänd klinik i Zürich. Hit kommer människor från hela världen. Det är nämligen inte bara Sverige som har ett förbud mot dödshjälp. Schweiz är nästan det enda landet i världen om att erbjuda människor denna möjlighet. Kravet är att du ska vara obotligt sjuk.

En gång i tiden fick inte människor som begått självmord begravas i vigd jord.

I dag är det inte olagligt att ta sitt liv, men ämnet är fortfarande väldigt tabu och något vi inte ska prata om.

Döden är ju ett slags misslyckande, den passar inte in i bilden av vårt moderna välfärdssamhälle.

Enligt Svenska Läkaresällskapet kan livsuppehållande åtgärder avbrytas på patientens begäran. Men det behöver knappast betyda en snabb död.

Trots att stödet för dödshjälp enligt en Sifo-undersökning från 2005 uppgår till hela 78 procent i Sverige, finns det ingen högljudd opinion.

Är verkligen frågan om rätten till sin egen död så mycket mer komplicerad än rätten till sitt eget liv?

Visst finns det risker med legal dödshjälp, men så länge personen fattar sitt beslut vid sina sinnens fulla bruk ska det inte finnas några hinder.

Kliniken i Zürich tar emot obotligt sjuka människor som själva valt att ta saken i egna händer. En av dem var Mats Persson, vars berättelse vi kunde ta del av i en prisbelönt artikel.

Hans åsikt var tydlig: ”Det är för jävligt att svårt sjuka människor ska behöva åka utomlands för att få dö.” Och visst har han rätt. I stället för att få dö tryggt hemma tvingades han genomgå en lång och jobbig resa till Schweiz. Och han är långt ifrån ensam.

Det är inte värdigt att behandla människor på detta sätt. Rätten att få bestämma när det är dags att dö borde vara lika självklar som rätten att få bestämma över sitt liv under den tid man känner att man vill leva.

Assisterad dödshjälp borde även kunna genomföras i patientens hemmiljö i stället för på en klinik. Somna in i en trygg miljö, omgiven av sina närmaste – eller att neddrogad tyna bort i en sjukhussäng?

Jag vet vilket alternativ jag skulle välja.

Hans Engnell