”Förut sa man till mig att jag var terrorist”

Uppdaterad 2011-03-08 | Publicerad 2007-06-15

Fyrabarnsmamman Imani från Tjetjenien lever på elva kvadrat i Moskva. På fredagen chattade hon med aftonbladet.se:s läsare.

Engla säger: Hej Imani, blir det inte mycket bråk mellan barnen när dom har så liten yta att röra sig på? Skickar många kramar till er alla!!

Imani säger: Nej, de har aldrig beråkat med varann. jag har lärt dom att de måste lösa alla konflikter på ett fredligt vis.

Stefan säger: Behandlas du annorlunda av ryssar för att du är från Tjetjenien? Hur?

Imani säger: Det har varit mycket konflikter på grund av att vi kommer från Tjejenien men just nu är det ganska lungt. Förra sommaren sa folk ute på gården här till sina barn:"Ni får inte leka med de där barnen, de dödar ryssar." Då gick jag till polisen och klagade och då tog det slut.

Moa säger: Vad önskar ni mest av allt just nu?

Imani säger: Jag önskar mest av allt att vi, hela familjen, skulle vara tillsammans. Att vi hade så jag kunde ge barnen ett bättre liv. Att vi kunde lägga på lager, både mat och pengar och att vi skulle kunna planera för framtiden.

edvin säger: hur får ni ihop pengar??

Imani säger: Dels delar jag ut reklam på gatan. När barnen är i skolan är jag hemma och syr kläder på beställning.

Längtar du till Tjetjenien? säger: Längtar du till Tjetjenien?

Imani säger: ja, jag längtar jättemycket. Det är därför jag arbetar så mycket just nu, jag hoppas kan kan få ihop så mycket så vi kan åka i sommar.

Mari A säger: Hur ser framtiden ut för dina barn? Kommer de få leva likadant i hela sitt liv eller finns det chans för dem att få ett bättre liv med bostad, bra jobb och mer möjligheter?

Imani säger: Jag lär barnen att det finns en framtid om de ägnar sig åt skolan och studerar bra. Jag förklarar för barnen att vi har en annan situation än de flesta andra. Jag säger att ni har ingenting att falla tillbaka på utan ni måste sträva efter det här själva. Än så länge går det bra för dom i skolan.

HejHej säger: Skulle ni vilja flytta från Moskva?

Imani säger: Om jag visste med säkerhet att det blev bra i Tjetjenien skulle jag åka tillbaka dit. Men det finns ingen annanstans i Ryssland än Moskva jag kan tänka mig att bo. Det är här det finns arbete. Tjetjenien, Moskva eller något helt annat land.

åsa säger: Bor dina föräldrar och syskon kvar i Tjetjenien eller är de utspridda i hela Ryssland?

Imani säger: Alla bor kvar i Tjetjenien.

SaraZ säger: Hej hej, hur har allt som har hänt dig och dina barn påverkat dig i det vanliga livet. Postivt? Negativt? Lite av varje? Många Glada Sommar hälsningar!

Imani säger: Allt som har varit har gjort att vi ätit dåligt, arbetat mycket, levt under stor stress har gjort att jag fått tuberkulos. Den dåliga kosten har gjort att barnen ofta är sjuka. Men de har inte smittats av tuberkulos.

tjejenien säger: Vad tycker du om Ryssland agerande mot Tjejnien

Imani säger: Inställningen till Tjetjenien har ändrats till det bättre på sista tiden. Jag minns hur det var förut då sa man till mig att jag var dåli, att jag var terrorist för att jag kommer från Tjetjenien. Jag vet inte om jag vågar tro på att det är bättre nu. Att den officiell inställningen har blivit bättre kan bero på att det är presidentval nästa år.

Ellllen säger: Hur känns det att inte kunna bo där man vill ?

Imani säger: Det känns inte alls bra. Jag skulle vilja bo på ett ställe där jag kan ge barnen en bra utbildning och en bra framtid. Jag tror ärligt talat inte att de har en bra framtid i Ryssland, fast det säger jag inte till dem.

Tack så jättejätttemycket för alla frågor och tack till alla som uyttryckt sitt stöd till oss! Det visar att människor i andra länder ändå bryr sig om Tjetjenien och situationen där. Jag tror att utan omvärldens påverkan och kritik kanske vi aldrig kommit levande ur Tjetjenien.

Följ ämnen i artikeln