Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Jenny, Jennifer

Ny svensk EU-kommissionär – redan i dag

Wiktor Nummelin/TT

Publicerad 2024-07-08

Statsminister Ulf Kristersson (M) ska i dag berätta vem regeringen vill skicka ned till Ursula von der Leyen nästa EU-kommission. Arkivfoto.

Det lär bli en moderat – men vem?

Redan i dag presenterar regeringen Sveriges nästa EU-kommissionär.

En presskonferens är utlyst till klockan 13.15 för att offentliggöra vem som regeringen vill skicka till Bryssel för den nya EU-kommission som tillträder sent i höst.

Ylva Johansson (S) har suttit på posten sedan 2019, men väntas nu bli ersatt av någon från partierna i den sittande regeringen.

EU-minister Jessika Roswall, handelsminister Johan Forssell, EU-parlamentsledamoten Tomas Tobé och utrikesminister Tobias Billström hör till de personer som det spekulerats i på förhand. Med tanke på att Moderaterna ännu inte haft någon EU-kommissionär under Sveriges 28 år i EU räknar i alla fall de flesta förståsigpåarna med att det blir någon från det största regeringspartiet.

Vilket ansvarsområde i kommissionen som den nya svenska deltagaren kommer att få avgörs sedan efter förhandlingar med kommissionsordföranden. Med stor sannolikhet blir det tyska Ursula von der Leyen som fortsätter på den posten – även om det formellt inte blir klart förrän EU-parlamentet tidigast i nästa vecka godkänner henne.

Följ ämnen i artikeln